Polanski deed er alles aan zijn holocaustdrama The Pianist zo vlak en realistisch mogelijk te houden. In een fraaie achter-de-schermen-docu op de dvd legt hij uit waarom.

Wat mag je van goede extra's op een dvd verwachten? Dat ze bijdragen tot een beter begrip van de film, van de motieven van makers en van de omstandigheden waaronder de film tot stand kwam. Idealiter hoor je ook nog iets over Het Vak dat je nog niet wist. De beste extra's zijn ' ter leering ende vermaeck'.

Dat het daarbij gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit bewijst de dvd die deze week uitkomt van Roman Polanski's Oscars en Gouden Palm-winnende holocaustdrama The Pianist.

Slechts één noemenswaardige extra kent de uitgave (trailers, filmografie en setfoto's even buiten beschouwing gelaten). Maar de bijna 40 minuten durende documentaire A Study in Survival: Behind the Scenes of The Pianist bevat alles wat je als kijker kan wensen.

Met de herinneringen van de regisseur, die zelf in zijn jeugd aan het getto in Krakow wist te ontsnappen, als zwaartepunt. Hoewel Polanski tien jaar geleden de regie van Schindler's List afwees omdat hij er nog niet aan toe was zijn jeugdherinneringen onder ogen te komen, horen we hem nu zeggen dat het maken van The Pianist emotioneel 'not difficult at all' was. Je hebt immers te maken met rekwisieten en sets, acteurs en crew. Het verschil met de werkelijkheid van toen was erg groot.

Behalve als hij de acteurs, die hij uitsluitend in hun nazi-uniformen heeft gezien, na de opnamen in hun alledaagse kloffie ziet. Haar geverfd, oorringetje, vrolijke, hippe kleren. Het is een schokkende ervaring. Dat deze gewone mensen op de set in beesten konden veranderen deed Polanski beseffen dat de monsters van toen ook ooit gewone mensen waren geweest.

Hoewel Polanski The Pianist zo onopgesmukt mogelijk heeft verfilmd, en de gebeurtenissen nergens sentimenteel heeft willen aandikken, blijkt in de documentaire hoe belangrijk deze film voor de Poolse regisseur geweest moet zijn .

Ook op hoofdrolspeler Adrien Brody had de film een enorme impakt. Hij brak zes maanden lang met iedereen behalve zijn allerbeste vrienden, luisterde geen muziek meer, keek geen tv en verloor 14 kilo. Maar het moeilijkste was dat hij in veel scènes alleen op de set stond. De angst dat hij saai zou overkomen was zo groot dat hij de aandrang had om heel nadrukkelijk te gaan acteren. Polanski overtuigde hem echter van de noodzaak vlak en realistisch te blijven, met als resultaat een aangrijpende, niet-sentimentele film, die ondanks alle voorgangers, iets aan de geschiedschrijving van de holocaust wist toe te voegen.

Beeldformaat: 1. 85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 150 minuten (hoofdfilm)
Distributeur : A-Film Home Entertainment