De eigentijdse remake van Ocean's Eleven is de meest toegankelijke film van voormalig indie-lieveling Steven Soderbergh tot dusver. Een elegante, trefzekere 'heist movie' die heel netjes op dvd werd gezet door Warner Bros.

Ooit was regisseur Steven Soderbergh, dankzij zijn sex, lies and videotape ( 1989), het boegbeeld van de onafhankelijke filmmakers. Met films als Out of Sight (1998), Erin Brokovich (2000), en Traffic (2000, Oscar Beste regie), kroop hij al steeds dichter naar Hollywood toe. Om vorig jaar met Ocean's Eleven (een remake van de gelijknamige Sinatra-film uit 1960) de ultieme Hollywoodfilm te maken.

Boordevol sterren (ondermeer George Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia, Julia Roberts, Matt Damon en Elliott Gould), met een weinig uitdagend verhaal (Meesterboef en tien maten halen onneembaar geachte casinokluis leeg), en flitsend in beeld gebracht (natuurlijk in Las Vegas, een van de populairste steden in Hollywoodfilms).

Was Ocean's Eleven daarmee een knieval voor het grote publiek, het demasqué van een ooit eigenzinnig genie? Nee, daarvoor is het talent van Soderbergh te groot, en laat hij zich nog steeds door zijn eigen inzichten leiden en niet door de formules voor genre-films zoals ze in Hollywood worden gehanteerd. Ocean's Eleven is inderdaad een Hollywood-film geworden, maar wel gelijk het beste dat de droomfabriek te bieden heeft.

Van de film heeft Warner Bros nu een dvd uitgebracht. Het is een heel aardig schijfje geworden, al zijn wat kansen onbenut gebleven. Op beeld en geluid ( belangrijk vanwege de glitz en glitter van Las Vegas en de swingende, loungey score van David Holmes) is weinig aan te merken. Alleen de extra's vallen wat tegen.

Er is een making-of-featurette van 15 minuten die te veel lijkt op een lang uitgevallen trailer om interessant en informatief te worden. Verder moeten we het doen met twee commentaar-tracks (één met de acteurs Matt Damon, Andy Garcia en Brad Pitt, de ander met Steven Soderbergh en scenarist Ted Griffin).

Hoe interessant commentaar-tracks ook zijn, ze verplichten de kijker wel de film nogmaals in zijn geheel terug te zien, en of de doorsnee- koper daartoe bereid is valt te betwijfelen. Voor cinefielen is het natuurlijk wel verplichte kost. En dan vooral die van Soderbergh en Griffin. De track met de acteurs is vooral interessant vanwege het overduidelijke plezier dat het drietal aan de opnamen beleefde, maar biedt verder weinig inzicht in het filmvak . Het duo Soderbergh en Griffin gaat veel inhoudelijker in op hun werk.

Veelvuldig vraagt scenarioschrijver Griffin, die zelf graag regisseur wil worden , Soderbergh naar het waarom van zijn keuzes bepaalde scènes anders te schieten dan in het scenario stond aangegeven. De regisseur - geen groot verteller - geeft eerlijk, soms een beetje narrig, maar altijd openhartig antwoord (had vrijwel altijd met ritme of karakterontwikkeling te maken). En omdat Soderbergh ook de beelden schoot voor Ocean's Eleven (onder het pseudoniem Peter Andrews) krijgen we ook veel interessants te horen over het camerawerk.

Toch waren er nog wel wat andere extra's denkbaar. Interviews met producent Jerry Weintraub bijvoorbeeld (die vrijwel alle deuren in Vegas wist open te krijgen), of een mini-docu over de geschiedenis van Las Vegas, iets over inbraakfilms misschien, en waarom is er eigenlijk op de hele dvd niets terug te vinden over het origineel met Frank Sinatra en zijn Rat Pack uit 1960?

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Surround 2.0 (Engels ) & Dolby Digital 5.1 (Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 116 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Warner Bros.