Ichi the Killer, Ring, Battle Royale. Drie belangrijke, controversiële Japanse horror/griezelfilms, die alledrie hebben gedraaid op het filmfestival van Rotterdam. En in nog een handjevol andere, grote plaatsen verspreid over Nederland. Maar vast niet in een bioscoop bij u in de buurt. En zelfs dan is de kans groot dat u ze heeft gemist, want in de regel verdwijnen dergelijke titels al na een paar weken uit de filmtheaters. Niet omdat ze niet goed genoeg zijn, ze spreken alleen een te kleine, selecte groep aan.

Voor de fans, en voor iedereen die wel eens wil zien waar alle ophef over was, brengt Worldwide Cinema bovenstaande titels uit, aangevuld met nog enkele andere spraakmakende films uit Japan en Hongkong (zoals John Woo's The Killer en het vervolg op Ring: Ring 2).

Hoezeer Worldwide Cinema ook te prijzen is voor dit initiatief, het blijft jammer en voor een moderne dvd-uitgave bijna onvergeeflijk, dat de schijfjes zonder noemenswaardige extra's in de markt zijn gezet. Of u moet onder de indruk zijn van scene selection en subtitles on/off.

Verbaas je dus over de grafische smerigheid van Ichi the Killer (bloed, verkrachting, marteling), over de goed opgebouwde sfeer van Ring (en in iets mindere mate Ring 2) en de extreme maatschappijkritiek in Battle Royale (waarin schoolkids gedwongen worden elkaar af te maken op een onbewoond eiland), want anders dan deze bijzondere films valt er op de dvd-uitgaven zo goed als niets te beleven.

Uitgebracht door Worldwide Cinema:
Ichi the Killer (Jap 2001, regie Takashi Miike)
Ring (Jap 2000, regie Hideo Nakata)
Ring 2 (Jap 2002, regie Hideo Nakata)
Battle Royale (Jap 2000, regie Kinji Fukasaku)
The Killer (Hongkong 1989, regie John Woo)