'Picnic at Hanging Rock is at long last available in a pristine widescreen director's cut with a newly minted Dolby Digital 5.1 channel soundtrack'. Het Amerikaanse label The Criterion Collection weet hoe het zijn dvd's moet verkopen. Welke filmfreak kan zulke smeuïge taal weerstaan?

Gelukkig is geen woord gelogen. Naar goede Criterion-gewoonte is Picnic at Hanging Rock (1975) beeldje voor beeldje opgepoetst - onder supervisie van regisseur Peter Weir. De film oogt en klinkt op dit schijfje adembenemend. De kleuren zijn intens maar ook natuurlijk en het beeld is scherper dan je ooit voor mogelijk had gehouden. De nieuwe geluidsmix doet Hanging Rock dreunen in alle hoeken van de kamer, zonder de sfeer van de originele mono-soundtrack aan het spektakel op te offeren.

Criterion heeft het 'm dus weer geflikt: een cinefiele dvd voor cinefielen. Alleen jammer dat het schijfje zo weinig extra's bevat. Nogal ongewoon voor dit label, dat zijn releases steevast voorziet van een flinke portie bijzondere en leerzame aanvullingen. Behalve verwijderde scènes, documentaires en interviews zijn dat ook heerlijk academische audiocommentaren zoals die klinken op bijvoorbeeld de dvd's met Cocteau's Orpheus-trilogie. Maar Criterion heeft ook een reputatie als het gaat om meer vindingrijke extra's. Zo kun je op de dvd van Sullivan's Travels (Preston Sturges, 1942) via de pijltjestoetsen door decor-blauwdrukken navigeren, en leest Jack Nicholson op de dvd van l'Avventura (1960) voor uit essays van regisseur Antonioni.

Voor elk supplement geldt dat het de unieke kwaliteit van de film en zijn plaats in de filmgeschiedenis inzichtelijk maakt. Daarom is het niet gek dat een relatief onbekende B-film als Carnival of Souls ( 1962) een luxe dubbeldvd krijgt. Deze raadselachtige griezelfilm gaat gebukt onder een miniem budget en matig acteerwerk, maar heeft veel invloed gehad op regisseurs als George A. Romero en David Lynch. Criterion benadrukt de waarde van de film met een smetteloze presentatie van zowel de theaterversie als de director's cut, een overdaad aan archiefmateriaal, documentaires èn een audiocommentaar door wijlen regisseur Herk Harvey en scenarist John Clifford.

Carnival of Souls, Wes Andersons The Royal Tenenbaums of Tati's Mon oncle, Criterion maakt er een dvd van die je net zo graag cadeau doet als een bijzonder boek of een goede fles wijn. Werd elke belangrijke film maar zo precies en liefdevol op dvd uitgebracht. Helaas ontbreekt het menig label aan historisch besef: wat oude en klassieke films betreft stelt men zich te vaak tevreden met lelijke fullframe-releases zonder noemenswaardige extra's. Deze dvd-rubriek biedt al genoeg voorbeelden van zulke beschamende releases.

Wie zo'n mooie dvd van Criterion in zijn bezit wil krijgen, blijft aangewezen op internetwinkels als Amazon. En op speciaalzaken die, tegen de wil van de grote Nederlandse dvd-distribiteurs, bereid zijn Amerikaanse dvd's te verkopen.