De Filmfreak is een kleine Nederlandse videodistributeur die op dvd precies het soort films uitbrengt dat je bij de naam verwacht. De ene keer een exotisch Japans sprookje dat hier nooit in de bioscopen heeft gedraaid (Gemini van Shinya Tsukamoto), de andere keer een flinke filmhuishit (Alejandro González Iñárritu's Amores perros). Telkens is de beeld- en geluidskwaliteit bovengemiddeld tot zeer goed, terwijl de extra's vaak tegenvallen. Dat laatste wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd door de relatief lage verkoopprijs.

'De film is de mooiste bonus die je je kunt voorstellen,' antwoordt Joop Verdenius van de Filmfreak op de vraag waarom de meeste dvd's tamelijk kaal worden uitgebracht. Hij voegt toe dat het vinden van het bonusmateriaal doorgaans niet het probleem is. 'Soms wel het bekostigen ervan. Maar in een aantal gevallen zijn er interessante extra's die niet mogen ontbreken.'

De Filmfreak is het label waarop het Filmmuseum en het Internationaal Film Festival Rotterdam hun films uitbrengen. Voor het Filmmuseum verzorgde De Filmfreak onlangs de dvd-release van home movies uit de Indische kolonie. En ter gelegenheid van het Tati-retrospectief in 2004 staat een box op stapel met alle films van de Franse grootmeester (uitgezonderd Traffic, waarvoor Tati de regie deelde met Bert Haanstra). Gerestaureerd en al, wel teverstaan.

Deze week verschenen van De Filmfreak onder meer Gaspar Noé's Seul contre tous, Tillsammans van Lukas Moodysson en 25 Watts van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll. De laatste film won op het Rotterdams filmfestival van 2001 een VPRO Tiger Award.

De beeldkwaliteit stemt in alle drie de gevallen tevreden - Seul contre tous had alleen wat scherper gekund - terwijl bij 25 Watts het geluid wat ingeblikt en dof klinkt. Goede kans dat dit komt doordat de oorspronkelijke soundtrack van deze low budgetfilm zich niet zomaar naar Dolby 5 .1. laat vertalen.

Wat betreft het bonusmateriaal springt 25 Watts er in positieve zin uit. Geen uitgeschreven interviews en besprekingen zoals bij de andere twee films, maar zowel een behind the scenes-featurette als een vlot geschoten babbel met de twee makers. Die laatste extra is eigenlijk een reportage van tien minuten, waarin citaten van de regisseurs worden afgewisseld met filmfragmenten, onder meer uit de korte films waarmee Stoll en Rebella debuteerden. Maar waarom die filmpjes niet integraal op de dvd gezet?

In de toekomst staan nog veel mooie, bijzondere, zeldzaam vertoonde films op het Filmfreak-programma. Zoals Songs from the Second Floor van Roy Andersson. Een wonderlijke kaleidoscoop van absurdistische tableaus die ook zonder extra's een geschenk voor de thuisbioscoop zal zijn. Maar als alles mee zit, stopt De Filmfreak er ook de documentaire Obsessions From the Second Floor bij en Anderssons audiocommentaar. Wij houden u op de hoogte.