In de Noord-Indiase miljoenenstad Djaipur lopen de dieren vrij over straat. Een Zwitserse echtpaar legde ze vast voor de documentaire La Cité Animale en voorzag de fraaie beelden van een hinderlijke voice over.

De makers van La Cité Animale, het Zwitserse echtpaar Catherine Azad en Frédéric Gonseth, liepen toevallig tegen het onderwerp aan. Ze waren voor een andere film in India en verbaasden zich over het enorme aantal beesten dat vrij rondloopt in de stad Djaipur. Niet alleen heilige koeien, maar ook geiten, apen en zelfs olifanten tref je aan in de miljoenenstad in Noord-India.

De beelden van beesten die zich moeiteloos in het verkeer bewegen, aapjes die gebouwen beklimmen en koeien die op de openbare weg liggen dood te gaan (maar: zelfs in half ontbonden staat nog heilig zijn), zijn knap geschoten. Ook de link die tussen dier en mens gelegd wordt is interessant. Het is alleen jammer dat een maar door kwebbelende voice over zoveel aandacht opeist. Het was veel beter geweest de beelden voor zich te laten spreken.

La Cité Animale - Catherine Azad, Frédéric Gonseth
Zwitserland 2000, 70 min.

Gerhard Busch