Op woensdagavond zijn in Cannes de prijzen van de tweede editie van Canneseries uitgereikt. Grote winnaar van het festival werd het Spaanse komische drama Perfect Life van Leticia Dolera.

Beste serie: Perfect Life

De hoofdprijs van het Canneseries festival (5 t/m 10 april) ging naar het Spaanse komische drama Perfect Life (Déjate llevar), over drie vrouwen van rond de dertig die erachter komen dat hun leven toch niet zo perfect is als ze gehoopt hadden. Bedenker, scenarioschrijver én hoofdrolspeler Leticia Dolera droeg de prijs op aan 'alle vrouwen die gevochten hebben voor onze rechten.'

Naast de prijs voor beste serie werd Perfect Live eveneens bekroond met de Special Performance Prize, voor het acteerwerk van hoofdrolspelers Leticia Dolera, Celia Freijeiro en Aixa Villagrán.

Beste scenario: De Twaalf

Twee Belgische series waren in Cannes geselecteerd voor de hoofdcompetitie: Studio Tarara en De Twaalf. Laatstgenoemde viel uiteindelijk in de prijzen, in de categorie 'beste scenario'. De Twaalf gaat over de juryleden van een spraakmakende rechtszaak, waarin een vrouw terecht staat voor de dubbele moord op haar beste vriendin en haar dochtertje. De serie werd geschreven door Bert Van Dael en Sanne Nuyens, die eerder indruk maakten met de tiendelige dramaserie Beau Séjour (in Nederland te zien via Netflix).

Bekijk hieronder een interview met hoofdrolspelers Maaike Cafmeyer en Johan Heldenbergh, waarin Heldenbergh onder meer opbiecht dat hij eigenlijk liever een andere rol had gespeeld.

Beste acteerprestatie: Reshef Levi in Nehama

De Israëlische acteur, regisseur, schrijver en stand-up comedian Reshef Levi viel eveneens in de prijzen: hij werd bekroond voor zijn acteerprestatie in de door hemzelfde geschreven dramedy Nehama, waarin hij een alleenstaande vader van vijf kinderen speelt. Levi, in het echte leven vader van zeven kinderen, baseerde de serie op zijn grootste angsten, zo vertelt hij in onderstaand interview.

Masterclass van Peaky Blinders-bedenker Steven Knight

Een van de hoofdgasten van Canneseries dit jaar was Steven Knight (bedenker van series Taboo en Peaky Blinders), die onder meer een masterclass aan jonge makers gaf. Na afloop van de masterclass vroegen we hem naar zijn inspiratiebronnen, het geheim achter de briljante soundtrack van Peaky Blinders én de gameshow die zijn grote doorbraak betekende in televisieland.

Meer over Canneseries