Met een goed gezin heb je als film- of televisiemaker qua drama eigenlijk niets meer nodig. Geen gruwelijke moorden of andere soorten misdaad, zombies of draken: met de juiste familie levert de relatie tussen strenge vader en rebelse zoon of tussen losbandige zus en bekrompen broer meer dan genoeg conflict op.

Ten voorbeeld: Thicker Than Water (Tjockare än vatten), de nieuwe Zweedse dramaserie waarin we de lotgevallen van het gezin Waldemar volgen. Het is familietragiek volgens het boekje. Zo begint dit verhaal onvermijdelijk met een overlijden: een betere reden om de hele boel weer bij elkaar te krijgen is er niet (al doet een bruiloft het ook altijd goed). In dit geval gaat het om moeder Anna-Lisa, die haar drie kinderen (de brave Oskar, vrije geest Jonna en zwart schaap Lasse) kort voor haar einde bij zich roept. Om iets van haar erfenis te krijgen, zullen de drie moeten samenwerken: het familiebedrijf, een pension op het archipeleiland Sunnanö (de beelden zijn overigens prachtig), zullen ze deze zomer samen moeten runnen. Een ultieme poging om de van elkaar vervreemde kinderen weer bij elkaar te krijgen.

Het familiebedrijf, de overleden ma- of patriarch en de kinderen die knokken om de nalatenschap: het is een beproefd concept. In het Deense Arvingerne (hier beter bekend als The Legacy) ging het zo al eerder om moeder Veronika, die haar huis en haard onverwacht naliet aan haar buitenechtelijke kind Signe, met alle gevolgen en ruzies van dien. En in de Amerikaanse series Six Feet Under en Brothers & Sisters was het de vader die het loodje legde, daarmee zijn nazaten opzadelend met een al dan niet goed lopende business (in de een – toepasselijk – een begrafenisonderneming, bij de ander een voedselbedrijf).

Verdwenen vader
Het overlijden gaat meestal onvermijdelijk gepaard met de terugkeer van het zwarte schaap. Voor oudste broer Lasse (Björn Bengtsson) in Thicker Than Water komt het bericht van zijn moeder dan ook precies op het goede en ook verkeerde moment. Hij is al vroeg gevlucht uit het ouderlijk huis voor de toorn van zijn (verdwenen, maar in het geheugen springlevende) vader en runt inmiddels met weinig succes een restaurant in Stockholm. Hij is gescheiden en draagt zorg voor een onvoorspelbare tienerdochter, Kim. Het pension, waar ook nog oud-geliefde Liv (inmiddels broer Oskars vrouw) wacht, is misschien wel precies wat hij nodig heeft.

Niet dat Oskar (Joel Spira) daarop zit te wachten, natuurlijk. De brave borst, het prototype middelste kind, is altijd bij zijn moeder gebleven en heeft voor haar en het pension gezorgd. Een leven lang in de schaduw van de afwezige, maar niet minder geliefde grote broer: zo’n familietwist is rijp voor het nodige drama. Vraag het maar aan Nate en David Fischer uit het eerder aangehaalde Six Feet Under, of bekijk de Netflixserie Bloodline, waar de relatie tussen zwart schaap Danny en goede zoon John op zijn zachtst gezegd een explosief einde kent.

Tussen al dat testosteron door flitst Jonna (Aliette Opheim), de jongere zus met haar eigen sores, die aan ieders aandacht ontsnapt (zie Claire uit SFU, Meg uit Bloodline en broertje Justin in het geval van Brothers & Sisters). Ze zou het liefst gelijk weer vertrekken van Sunnanö, terug naar haar eigen leventje en vriendje. Ze heeft inmiddels naam gemaakt als actrice en een zomer op een afgelegen eiland met haar broers en een karrenvracht pijnlijke herinneringen doet daaraan geen goed.

Skeletten in de kast
Dergelijke familie- intriges kunnen natuurlijk niet op zichzelf staan – ze zijn gebaat bij geheimen . Het buitenechtelijk kind is veruit het populairste, al is het vreemdgaan van één of beide ouders soms ook al genoeg. Schimmige zakendeals, daar kan men in ieder geval altijd mee uit de voeten: ons eigen Bloedverwanten (AvroTros) combineerde de twee behendig. Patriarch Bennie de Winter financierde zijn bedrijf niet alleen met Joods bloedgeld, hij bleek er ook nog een dochter  op na te houden. Met de skeletten van William Walker ( Brothers & Sisters) kun je ondertussen niet één, maar meerdere kasten vullen.

Zo leven er in het geval van Thicker Than Water nog vele vragen over het verdwijnen van de brute vader Mauritz en sluimert er een langlopende familievete met buurvrouw Mildred. Moeder Anna-Lisa heeft haar kinderen daarnaast nog achtergelaten met enkele persoonlijke, cryptische boodschappen. Als dat maar goed gaat.

Thicker Than Water is vanaf 5 september elke maandag te zien op NPO 2 (22.55-23.50)

Meer over familie-series