HD-versie The Wire in marathon op HBO

Maker uit kritiek op breedbeeldformaat

De veelgeprezen serie The Wire (2002-2008) van bedenker David Simon wordt door zender HBO in een opnieuw gemasterde versie uitgegeven. Om dit te vieren zendt HBO van 26 t/m 30 december een marathon uit van de serie. volgt een heruitgave op blu-ray.

Hoewel het nieuws door fans van de serie enthousiast wordt ontvangen, klinkt er ook kritiek. De originele serie is geschoten op het oude standaard televisieformaat (4:3) en de heruitgave zal als widescreen (16:9) verschijnen, om aan te sluiten bij het formaat van nieuwe televisies. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de serie.

Een van de critici is David Simon zelf, die overigens wel door HBO om advies werd gevraagd bij de heruitgave. Op zijn blog gaat hij er uitgebreid op in. Hij noemt de serie een goede alternatieve versie van het origineel, en concludeert dat sommige scènes er in het breedbeeldformaat op vooruit gaan. Maar hij schrijft ook: ‘Hoe nauwkeurig we ook te werk zijn gegaan, sommige dingen zijn er echt op achteruitgegaan. Dat is onvermijdelijk: deze nieuwe versie bestaat in een beeldverhouding die niet overeenkomt met de oorspronkelijke intenties van de makers.’

Hoewel er de laatste jaren veel meer klassieke series zijn omgezet naar HD-formaat, wordt het beeldformaat lang niet altijd gewijzigd. Zo lieten degenen die verantwoordelijk waren voor het omzetten van Twin Peaks in een interview weten dat ze niet eens zouden overwegen de beelden van David Lynch zo te manipuleren.