HBO-serie Enlightened stopt

Komedie van Laura Dern trok te weinig kijkers

De HBO-serie Enlightened stopt na twee seizoenen. In de Verenigde Staten werd de serie goed ontvangen, bij het publiek en bij de pers. Hoofdrolspeelster Laura Dern ontving zelfs in 2011 een Golden Globenominatie voor haar rol. Maar HBO vindt een gemiddelde van 220.000 kijkers per aflevering niet voldoende om een derde seizoen uit te zenden.

Enlightened is een komische dramaserie die draait om Amy Jellicoe ( Dern). Zij besluit na een zenuwinzinking positiever in het leven te gaan staan. Ze pakt haar werk op een andere manier aan, haar privéleven moet veranderen en dat stuit bij collega’s en intimi (onder wie ex-man Levi, gespeeld door Luke Wilson) op veel verzet.

Het huidige paradepaardje van HBO , Girls, weet zo’n 660.000 kijkers per aflevering te trekken. Enlightened haalt dat niet en dat is waarschijnlijk de reden dat HBO de stekker eruit trekt.

Dern speelt niet alleen de hoofdrol in Enlightened, ze heeft ook de serie bedacht, samen met Mike White (schrijver van onder andere The Good Girl en School of Rock). White speelt ook een rol in de serie en schreef alle afleveringen. De laatste aflevering schreef hij ‘als de finale van de serie, voor het geval dat ook zo zijn’. Dat zei hij in een interview met de website BuzzFeed, ruim voordat bekend werd dat de serie stopte.