Amsterdam Series Weekend laat mensen samen van series genieten

'Wij bieden een huiskamersetting'

Volgend weekend (24 tot en met 26 mei) is in Amsterdam op het Westergasfabriekterrein voor het eerst een festival dat helemaal in het teken staat van televisieseries.

Organisator Fulko Kuindersma: ‘We raken massaal verslaafd aan Scandinavische thrillers als The Killing en Borgen, kruipen op het puntje van onze stoel bij The Walking Dead en leven en masse mee met de reclamemannen van Mad Men. Maar het “samen delen” ontbrak er nog aan. Wij bieden een huiskamersetting, waarin je samen met je vrienden kunt kijken.’

Mede-oprichter Maria Lam: ‘Het is een echt publieksfestival, dus de programmering is niet te marginaal. Het idee is: een avondje zappen langs je favoriete series, en nieuwe series ontdekken.’

Het festival opent vrijdagavond met de eerste twee afleveringen van het nieuwe seizoen Borgen. ’s Avonds laat is het tijd voor de echte diehards, die getrakteerd worden op urenlange marathons, onder andere van het nieuwe seizoen van Feuten (BNN), Homeland en de Nederlandse successerie Overspel. Ook zijn er openluchtvoorstellingen en een Breaking Bad-feest zaterdagavond in het MC Theater.

Hoogtepunten zijn het indrukwekkende Unsere Mütter, Unsere Väter , door ZDF uitgezonden in maart maar verder nog nergens vertoond en Rectify, een zeer goed ontvangen serie van Sundance Channel die 22 april in de VS in première ging. Daarnaast zijn ook de HBO-series Treme, Veep, Mildred Pierce en The Newsroom niet te missen.

Scenarioschrijfster Maria Goos komt praten over haar serie Volgens Robert. Katja Schuurman gaat in gesprek met regisseur Job Gosschalk over haar rol in Charlie en Norbert Ter Hall en Robert Alberdingk Thijm vertellen over het nieuwe seizoen van A’dam–E.V.A.