In het nieuwe filmprogramma VPRO Cinema Extra praat Noa Johannes elke maand met gevestigde namen en jonge talenten over hun vak. In de eerste aflevering zijn dat cinematografen Diego García en Casper van Oort.

Sinds 2018 zendt het culturele themakanaal NPO 2 Extra tijdens een speciale filmweek eind december non-stop de beste filmhuisfilms uit, gecombineerd met inleidingen en gesprekken met filmfans en makers. Vanaf zaterdag 29 augustus kan de liefhebber ook voor die tijd zijn of haar filmhart ophalen met het nieuwe programma VPRO Cinema Extra, dat tot in ieder geval de volgende Filmweek maandelijks op NPO 2 Extra verschijnt.

‘We kwamen met NPO 2 Extra al snel op het idee voor een programma waarin we de kijker via gesprekken met nationale en internationale makers meenemen in die fascinerende wereld achter het witte doek,’ vertelt filmjournalist en NPO-presentator Noa Johannes, die naast de Filmweek nu ook VPRO Cinema Extra presenteert.

Waar meestal vooral regisseurs en acteurs in de schijnwerpers staan, belicht VPRO Cinema Extra ook minder bekende vakgebieden binnen de filmindustrie. Volgens Johannes zijn aspecten zoals de soundtrack, een kostuum of het camerawerk immers onmisbaar: ‘Ik kan me een film als Once Upon a Time in the West niet voorstellen zonder de prachtige muziek van Ennio Morricone, James Bond zonder z’n perfect gesneden pakken, Atonement zonder die briljante ‘onetaker’ op het strand van Duinkerke of Birdman zonder de ingenieuze wijze waarop het is geschoten. Er zijn zoveel details, en dus vakgebieden, die van een film een perfect geheel maken. Soms direct hoor- en voelbaar, soms zonder dat je het doorhebt. Daar willen we de filmliefhebbende kijker graag in meenemen.’

De Mexicaanse cameraman/cinematograaf Diego García is te gast in de eerste aflevering

De kunst van het filmen

In elke aflevering spreekt Johannes met zowel een gevestigde naam als een jong talent uit hetzelfde vakgebied, waarmee de betreffende filmdiscipline vanuit twee perspectieven wordt bekeken: ‘Het is interessant om te zien of er verschillen en overeenkomsten zijn tussen de gasten, ieder aan de andere kant van de loopbaanladder. Hoe hebben ze sommige dingen voor elkaar gekregen, wat hebben ze daarvoor moeten doen of juist laten, wat heeft het ze geleerd en wat zien wij er als kijker van terug in hun films?’

De eerste aflevering gaat over de kunst van het filmen, oftewel cinematografie. Te gast is misschien wel de bijzonderste cameraman van dit moment: de Mexicaanse Diego García, die samenwerkte met geroemde filmmakers als Nicolas Winding Refn, Yorgos Lanthimos en Apichatpong Weerasethakul. García ontving begin dit jaar nog de Robby Müller Award, een nieuwe prijs waarmee het International Film Festival Rotterdam (IFFR) belangrijke ‘beeldmakers’ eert. Daarnaast spreekt Johannes met de talentvolle en in 2018 afgestudeerde Casper van Oort. Op de Filmacademie schoot hij de beelden van de prijswinnende afstudeerfilm Sisters.

Om de nieuwe filmavond compleet te maken, wordt na elke aflevering geput uit de uitgebreide filmbibliotheek van NPO 2 Extra. Dit keer is gekozen voor een vertoning van Boyhood (2012), het prachtige en Oscarwinnende coming-of-age drama van regisseur Richard Linklater. Johannes: ‘Deze unieke film, met aansluitend de documentaire Richard Linklater: Dream is Destiny, laat goed zien wat filmmaken kan zijn. Voor én achter de camera.’

VPRO Cinema Extra op tv en online

De eerste aflevering van VPRO Cinema Extra is op zaterdag 29 augustus vanaf 20:30 te zien op NPO 2 Extra. Het programma is aansluitend ook online te bekijken via vpro.nl/cinema-extra.

Over NPO 2 Extra
Het themakanaal NPO 2 Extra is op verschillende manieren te bekijken:

  • online via npostart.nl
  • Ziggo: kanaal 222
  • KPN: kanaal 88
  • Telfort: kanaal 88
  • XS4ALL: kanaal 88
  • OnsBrabantnet: kanaal 88
  • T-Mobile: kanaal 381
  • Canal Digitaal: kanaal 102
  • Delta: kanaal 42
  • Caiway: kanaal 44