International Film Festival Rotterdam (IFFR) en VPRO Cinema presenteren de films die genomineerd zijn voor de VPRO Big Screen Award 2017. Onder de genomineerden bevinden zich onder andere films uit Zweden, België, Amerika, Singapore en Chili. Alle acht genomineerde films zijn wereld-, internationale of Europese premières.

In de Big Screen Competition bepaalt een publieksjury welke film het verdient om in de Nederlandse bioscopen te worden uitgebracht en aangekocht door NPO voor uitzending op televisie door VPRO. Daarnaast is aan de award een geldprijs voor de filmmaker verbonden. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. De uitreiking vindt plaats op vrijdag 3 februari.

De genomineerde films

Chez nous - Lucas Belvaux, België/Frankrijk, 2017, wereldpremière
In het noorden van Frankrijk krijgt een populaire, toegewijde verpleegkundige van een extreemrechtse partij de kans zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap.

Donkeyote - Chico Pereira, Spanje/Duitsland/GB, 2017, wereldpremière
Manolo wil de Trail of Tears lopen, de route die de Cherokee-indianen aflegden voor hun gedwongen herplaatsing naar Oklahoma. Maar de 73-jarige Andalusiër heeft chronische artritis, spreekt geen Engels, en… hoe krijgt hij zijn trouwe ezel Gorríon de VS in?

A Hustler's Diary - Ivica Zubak, Zweden, 2017, wereldpremière
De acties van crimineel Metin zijn – net als de troosteloze Zweedse decors waarin zijn leven zich afspeelt – gehuld in grijstinten. Hij heeft grootse dromen over beroemd worden, maar helaas worden die dromen regelmatig bruut verstoord door de werkelijkheid.

Lemon - Janicza Bravo, VS, 2017, internationale première
Isaac Lachmann is veertig. Zijn acteercarrière zit in het slop, hij is een grote teleurstelling voor zijn familie en tot overmaat van ramp verlaat zijn blinde vriendin hem. Dit was niet de bedoeling. Tevens Openingsfilm van het festival.

Marjorie Prime - Michael Almereyda, VS, 2016, internationale première
Fascinerende film over identiteit en geheugen, liefde en verlies. In de nabije toekomst, vol kunstmatige intelligentie, heeft de 86-jarige Marjorie gesprekken met een hologram dat eruitziet als haar overleden man.

Pop Aye - Kirsten Tan, Singapore, 2017, Europese première
Een gedesillusioneerde architect denkt Pop Aye, de olifant uit zijn jeugd, te hebben teruggevonden in de straten van Bangkok. Samen beginnen ze aan een reis met als eindbestemming het dorp waar ze opgroeiden.

The Last Painting - Chen Hung-i, Taiwan, 2017, wereldpremière
Gelaagde thriller over politiek, kunst en moord. Een student en politiek activist wordt de nieuwe huisgenoot van een teruggetrokken schilder. Hij is bruusk en gedesillusioneerd, zij vol hoop.

Family Life - Alicia Scherson/Cristián Jiménez, Chili, 2017, Europese première
Om indruk te maken op alleenstaande moeder Paz doet eenzame huisoppasser Martín alsof de woning en de gezinsfoto’s van hemzelf zijn. Liegen gaat hem goed af, maar wat als het ware liefde is?