"Hij is in de war over wat hij wil. Het is iemand die begint te beseffen dat hij deze gevoelens heeft.'' Regisseur Bill Condon maakte veel los door te zeggen in Attitude Magazine dat zijn remake van Beauty and the Beast Disney’s eerste openlijk homoseksuele karakter bevat.

LeFou (gespeeld door Josh Gad), het hulpje van schurk Gaston, krijgt een “klein maar belangrijk subplot” waar zijn geaardheid duidelijk wordt. 'LeFou is iemand die de ene dag Gaston wil zijn en de andere dag Gaston wilt kussen." zegt Bill Condon.

Openlijk homoseksuele karakters in grote Amerikaanse films zijn nog steeds uiterst zeldzaam, vooral vanwege een aantal internationale markten die het als een zonde zien. In Rusland bijvoorbeeld krijgt de Disneyfilm een 16+ leeftijdscategorie in verband met z'n anti-homopropaganda wet.

In Maleisië is de première van Beauty and the Beast voorlopig uitgesteld. De film zou 16 maart in première gaan, maar werd op het laatste moment geblokkeerd door de Maleise filmcensuur, die wil dat Disney een scene eruit knipt. In het Zuidoost-Aziatische land mogen films alleen maar LGBTQ-karakters bevatten als ze spijt betuigen voor hun geaardheid. Disney is hier niet op ingegaan, en de release van de film staat nu op losse schroeven. In Nederland is de film wel gewoon te zien, vanaf 29 maart, met een kijkwijzer van 12 (voor angst en geweld).

Meer over Beauty and the Beast