Stimuleringsmaatregel Film werpt vruchten af

Eerste monitor toont positief resultaat

Onafhankelijk onderzoek naar de economische effecten van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland, de Netherlands Film Production Incentive, toont dat de regeling het productieklimaat in Nederland versterkt en de internationale concurrentiepositie verbetert. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode juli 2014 tot en met december 2015.

Films als Love & Friendship van Whit Stillman en Brimstone van Martin Koolhoven zijn sinds de start van de Production Incentive ondersteund. De komende zomermaanden gaan 25 (inter)nationale films in productie waaraan het Filmfonds heeft bijgedragen, waarvan er 15 in Nederland worden gedraaid.

In totaal zijn in de genoemde periode 125 projecten (waarvan 83 internationale coproducties) ondersteund met een zogeheten cash rebate.
 
De Production Incentive biedt een financiële bijdrage in de vorm van een cash rebate van 30% van de kwalificerende productiekosten van films die aantoonbaar zijn besteed aan Nederlands belastingplichtigen, zoals Nederlandse cast en crew, visual effects en geluidsnabewerking.

Voor alle resultaten van het onderzoek, klik hier