Gouden Palm voor I, Daniel Blake van Ken Loach

Speciale juryprijs voor The Red Turtle van Michaël Dudok de Wit

I, Daniel Blake van Ken Loach heeft zondagavond in Cannes de Palme d'Or gewonnen, de hoofdprijs van het filmfestival. De Britse cineast won de prijs al eerder in 2006 voor The Wind That Shakes the Barley.

Het geëngageerde drama gaat over de zieke Daniel Blake en alleenstaande moeder Kate. Beiden raken ze verstrikt in een bureaucratisch web als ze een beroep doen op hulp van de overheid. Loach riep in zijn ontvangstspeech op om een einde te maken aan de overheidsbezuinigingen en het neoliberalisme.

Interview: scenarioschrijver Paul Laverty (I, Daniel Blake) over armoede, zelfrespect en de ongevoelige overheid

Grand prix
De Grand Prix, die wordt beschouwd als tweede prijs van het festival, ging verrassend genoeg naar de jonge Canadese regisseur Xavier Dolan voor Juste la fin du monde, een film die door de critici met zowel boegeroep als gejuich onthaald werd.

Interview: Xavier Dolan over zijn Franse sterrencast

Juryprijs
De Juryprijs, beschouwd als derde prijs, werd overhandigd aan Andrea Arnold voor het eveneens wisselend ontvangen American Honey. Het was al de derde keer dat Arnold de juryprijs kreeg (eerder voor Fish Tank en Red Road).

Beste acteur en actrice
De prijs voor beste regisseur ging ex aequo naar de Roemeen Cristian Mungiu (Bacalaureat) en Fransman Olivier Assayas (Personal Shopper). De prijs voor beste acteur ging naar Shahab Hosseini voor zijn rol in The Salesman van regisseur Asghar Farhadi (A Seperation). Beste actrice werd de Filipijnse Jaclyn Jose (Ma' Rosa van Brillante Mendoza).

De Duitse komedie Toni Erdmann van Maren Ade (Alle Anderen), vooraf gezien als grote favoriet, werd bekroond met de prijs van de jury van internationale filmcritici (FIPRESCI).

The Red Turtle
Al op zaterdagavond werden de prijzen uitgereikt in het programma Un Certain Regard. Daarbij won de Nederlands animator Michaël Dudok de Wit (Father and Daughter) de speciale juryprijs voor eerste lange animatiefilm The Red Turtle (geproduceerd in samenwerking met de legendarische Japanse studio Ghibli). De jury stelde in een toelichting dat The Red Turtle een ' zeldzame, zeer poëtische film' is.

De Amerikaanse hippiekomedie Captain Fantastic, met acteur Viggo Mortensen als vader die met zijn zes kinderen op roadtrip gaat, werd in hetzelfde programma bekroond met de prijs voor beste regie. De Finse boksfilm The Happiest Day in the Life of Olli Mäki won de prijs voor beste film.


Bezoek ook onze Cannes-site, waar o.a. alle Cannes Reports zijn terug te zien, met vele interviews, persconferenties en indrukken van de rode loper.