Bud Spencer (86) overleden

Italiaanse acteur schitterde samen met Terence Hill in spaghettiwesterns

De Italiaanse acteur Bud Spencer is overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekend gemaakt.
Spencer, die in het echt Carlo Pedersoli heette, schitterde in tal van spaghettiwesterns en komische actiefilms, waarin hij vaak optrad met landgenoot en collega-acteur Terence Hill. Hij was 86 jaar.

De naam Bud Spencer was samengesteld uit het Amerikaanse biermerk Budweiser en de Amerikaanse acteur Spencer Tracy.

Samen met Terence Hill vormde hij jarenlang een succesvol filmduo. In tegenstelling tot de spaghettiwesterns met bijvoorbeeld Clint Eastwood waren de films van het duo vooral komisch bedoeld. Spencer als de domme kracht en Hill als de slimme en charmante cowboy.

Wedstrijdzwemmer en raadslid
In de jaren zeventig oogstten zij de grootste successen met films als De vier vuisten de lucht in of Pas op of we slaan erop. Het was de tijd dat speelfilms nog een Nederlandse titel kregen. Het duo maakte achttien films samen.

Voordat Bud ' Pedersoli' Spencer acteur werd, was hij een succesvol wedstrijdzwemmer. Hij kwam voor Italië in 1952 en 1956 uit op de Olympische Spelen.

In de jaren tachtig had hij zijn eigen luchtvaartmaatschappij Mistral Air. In 2005 probeerde Spencer tevergeefs de politiek in te gaan; hij was verkiesbaar als regionaal raadslid voor de nationalistische partij Forza Italia.Bron: ANP