Zurich wint prijs in Berlijn

Gouden Beer voor Iraanse film Taxi

Op het 65e filmfestival van Berlijn, dat zondag is afgesloten, zijn in totaal vier Nederlandse producties in de prijzen gevallen. Zaterdag werd de film Zurich van Sacha Polak door de jury van de Europese filmhuizen uitgeroepen tot de beste inzending in het bijprogramma Forum.

Eerder al kregen de jeugdfilms Nena en Prins speciale vermeldingen in het jeugdprogramma van de Berlinale. En de korte documentaire Giovanni en het waterballet van regisseur Astrid Bussink werd bekroond in de sectie Generatie Kplus.

In Zurich, de tweede speelfilm van Sacha Polak (Hemel), maakt zangeres Wende Snijders haar acteerdebuut. Snijders speelt Nina, een vrouw op de vlucht voor haar verleden. Al liftend door Europa ontmoet ze de Duitse vrachtwagenchauffeur Matthias, met wie ze een moeizame relatie ontwikkelt. Zurich werd in Berlijn lovend ontvangen door de internationale pers. De film is vanaf 19 februari in de Nederlandse bioscopen te zien.

In de documentaire Giovanni en het waterballet droomt de tienjarige Giovanni ervan om als eerste jongen te mogen deelnemen aan het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen. Maar omdat dat een typische meisjessport is, wordt hij vaak niet begrepen. De film, die al eerder prijzen won, wordt op 8 maart uitgezonden door de NCRV.

De Gouden Beer, de hoofdprijs van het filmfestival, is gewonnen door de Iraanse film Taxi van Jafar Panahi. De regisseur wordt in eigen land beschouwd als dissident en mag sinds 2010 zijn land niet meer verlaten, en eigenlijk ook geen films meer maken. Toch is Taxi al de derde film die Panahi sindsdien naar het buitenland wist te smokkelen. In de film - waarin hij niet als regisseur wordt vermeld - speelt hij een taxichauffeur die openhartige klanten rondrijdt. Juryvoorzitter Darren Aronofsky overhandigde de prijs aan Hanna Saeidi, een nichtje Panahi, die ook meespeelt in de film.

De Zilveren Beren voor de beste acteurs van het festival zijn gewonnen door de Britten Charlotte Rampling en Tom Courtenay, beiden voor hun rol in de film 45 Years van Andrew Haigh. De grote juryprijs ging naar de Chileense film El Club van Pablo Larraín (No).