Wat doet de VPRO in Utrecht?

Programma's en activiteiten rond het Nederlands Film Festival

Natuurlijk is de VPRO weer zeer nadrukkelijk aanwezig op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Op televisie, radio, internet, met eigen producties en de VPRO Cinema Afficheprijs.

Televisie

Nederlands Film Festival
Daphne Bunskoek en Tim den Besten geven in vier specials een inkijk in de wondere wereld van film en televisie. Van reportages met rode loper-glamour en zenuwachtige Kalf- genomineerden tot portretten van gevierde regisseurs en de beste acteurs.
Maandag t/m vrijdag, NPO 3, 19.55-20.30 uur
 
Het gala van de Nederlandse film

De Gouden Kalveren 2015 worden uitgereikt op de slotavond van het Nederlands Filmfestival. Het gala is vanaf 19 .15 uur live te volgen via een stream op de festivalsite, en vanaf 20.30 uur, als de grote prijzen aan bod komen, in een door Claudia de Breij gepresenteerde liveshow op televisie.
Vrijdag, NPO 3, 20.30-22.05 uur
 
Film op tv

Tijdens het festival wordt rond 22.00 uur op NPO 3 elke dag een Nederlandse film vertoond. Met achtereenvolgens: Simon, Van God los, Wolf, De Heineken-ontvoering, Borgman, Aanmodderfakker, Alles is familie, Lek, Cop vs Killer en Rabat.
Vrijdag 23 september t/m vrijdag 2 oktober, NPO 3, ca. 22.00 uur
 
NPO Cultura 
De cultuurzender zet de spotlights op films en documentaires van vaderlandse bodem. Met als feestelijke afsluiting de uitzending van het Gouden Kalveren gala . Daarnaast ziet u het beste van tien jaar One Night Stand, vijftien jaar KORT! en twintig jaar Het uur van de wolf.
 
NPO Doc

Het Nederlands Filmfestival opent dit jaar met de roadmovie J. Kessels. Documentairekanaal NPO Doc vertoont daarom een week lang roadmovies. Met o.a. The Happy Sad Route (and a Comedian) (Jan Jaap van der Wal reist door voormalig Joegoslavië), How Many Roads (Jos de Putter reist een Bob Dylan-toernee na om de fans te leren kennen) en Saoedische oplossingen  (Bregtje van der Haak reist door Saoedi-Arabië en spreekt, gehuld in abaya, verschillende vrouwen)

Radio

Nooit meer slapen
Het latenightcultuurmagazine van de VPRO op Radio 1 besteedt volop aandacht aan het festival. Op elke werkdag van middernacht tot 2.00 uur reportages en interviews met regisseurs, acteurs en anderen uit de filmwereld.
maandag t/m vrijdag, NPO Radio 1, 0.00-2 .00 uur

Premières

Veel films en documentaires die zijn (mede-) geproduceerd door de VPRO dingen dit jaar mee naar een Gouden Kalf. Enkele daarvan gaan ook in première tijdens het festival: de documentaires Perfect Horse van Hans Fels (over het ‘perfecte paard’, de Lipizzaner) en Het Duitsland van mijn moeder van Jorien van Nes en Britta Hosman; de dramaproducties Fifty Fifty van Mijke de Jong en zes nieuwe afleveringen uit de tiende editie van de One Night Stand-serie.

VPRO Preview/Reviewdag

In één dag alle hoogtepunten , voor u geselecteerd door VPRO Cinema en NFF. Previewdag: donderdag 24 september. Reviewdag: vrijdag 2 oktober. Programma en kaarten: vpro.nl/evenementen

Online

VPRO Cinema doet dagelijks verslag van het festival met interviews, reportages, nieuws en de webserie Praten met Pepijn, waarin cabaretier Pepijn Schoneveld op geheel eigen wijze acteurs en actrices interviewt. Volg ons festivalverslag ook op Twitter, Facebook en Instagram. Zie : cinema.nl/nff