VPRO en IFFR presenteren VPRO Big Screen Award

Publieksjury bepaalt welke film een groot publiek verdient

De VPRO en het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben de jarenlange samenwerking uitgebreid met de VPRO Big Screen Award.

In deze competitie, bestaande uit acht films die hun internationale première beleven tijdens het IFFR, bepaalt een publieksjury welke film aan een groot publiek wordt aangeboden. De winnende film wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, aangekocht door de VPRO en uitgezonden op NPO 2. Daarnaast is aan de award een geldprijs voor de filmmaker verbonden.

The Big Screen Award is niet nieuw: sinds 2013 wordt die uitgereikt tijdens het IFFR. De prijs is in het leven geroepen om het uitbrengen van kwalitatieve films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen. Het festival werkt daarvoor samen met een Nederlandse filmdistributeur en levert een financiële bijdrage aan de publiciteitskosten van de theatrale release. Nieuw is de samenwerking met de VPRO, waardoor naast een release in de filmtheaters, de winnende film ook een groot publiek zal bereiken op televisie. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. Dit bedrag wordt opgesplitst in publiciteitskosten voor de theatrale release, de verkoop van de televisierechten van de film en een bedrag voor de filmmaker.
 
De winnaar van de VPRO Big Screen Award wordt bepaald door een vakkundige publieksjury. Deze wordt samengesteld door de VPRO en onder meer geworven onder de bezoekers van de IFFR Previewavond op 13 januari 2016. De VPRO Big Screen Award wordt uitgereikt op zaterdag 6 februari, de slotavond van IFFR 2016.

Het IFFR, een van de grootste culturele evenementen van Nederland en een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld, vindt dit jaar plaats van woensdag 27 januari tot en met zondag 7 februari. De officiële kaartverkoop start op vrijdag 22 januari. Meer informatie via IFFR.com.