United Passions slechtst bezochte film ooit

Makers FIFA-film betuigen spijt

Veel critici noemden de FIFA-productie United Passions al een dieptepunt in de filmgeschiedenis. Nu is dat ook officieel vastgesteld: geen andere film haalde in Amerika zo weinig geld op.

In de VS werd United Passions al anderhalve week na de première uit de bioscopen gehaald. Totale opbrengst: 918 dollar. Daarmee heeft de productie de status behaald van slechtst bezochte film uit de Amerikaanse geschiedenis.

Het budget van zo'n dertig miljoen dollar zou grotendeels uit de FIFA-kas afkomstig zijn; de voetbalbond nam dan ook het initiatief voor de film, die alom is omschreven als schaamteloze propaganda. Centraal staat de ontstaansgeschiedenis van de organisatie, waarbij kopstukken worden gespeeld door acteurs als Gérard Depardieu, Sam Neill en Tim Roth (als omstreden voorzitter Sepp Blatter).

United Passions ging in première in Cannes , zij het niet in de officiële selectie, maar als officieuze vertoning op het strand. Cannes-directeur Thierry Fremaux gaf onlangs toe dat hij hier alleen in had toegestemd als vriendendienst aan Depardieu. De film werd direct neergesabeld. ' Pure cinematic excrement,' kopte The Guardian. Score op recensiesite Rotten Tomatoes: '0 % Fresh'.

Inmiddels zitten de makers van de film er ook mee in hun maag, zo schrijft The Hollywood Reporter. Tim Roth liet weten dat zijn vader zich zou omdraaien in zijn graf als hij de film zou zien, en regisseur Frédéric Auburtin noemde de film een ramp. 'Omdat mijn naam aan deze rotzooi is verbonden, sta ik nu bekend als propagandamaker die werkt voor corrupte mensen.'

Volgens Auburtin is de mislukking van de film deels te wijten aan zijn opdrachtgevers, die allerlei onmogelijke eisen stelden. In ieder geval heeft hij een stokje kunnen steken voor de titelsuggesties van de FIFA, die de film 'Men of Legend' of 'The Dreammakers' hadden willen noemen.