The Paradise Suite geselecteerd voor Toronto

En ander Nederlands succes in het buitenland

The Paradise Suite, het nieuwe drama van Joost van Ginkel (170HZ), zal zijn wereldpremière beleven tijdens het Toronto International Film Festival, dat plaatsvindt van 10 t/m 20 september. Het is niet de enige recente Nederlandse film die succes heeft in het buitenland. Een overzicht.

The Paradise Suite is geselecteerd voor het Discovery- programma in Toronto, waarin films worden geprogrammeerd van ‘nieuwe’ regisseurs die als veelbelovend voor de internationale cinema worden beschouwd. De mozaïekfilm volgt diverse buitenlanders in Amsterdam, van wie sommigen in heel barre omstandigheden verkeren. Van Ginkel snijdt in de film nogal wat heftige thema’s aan, zoals mensenhandel, illegaliteit en prostitutie, maar laat ook ruimte voor hoop en menselijkheid. De internationale cast bestaat onder meer uit Issaka Sawadogo, Anjela Nedyalkova, Dragan Bakema, Victoria Koblenko, Raymond Thiry en Jeroen Spitzenberger. De film is op 26 september te zien op het Nederlands Film Festival, en vanaf 29 oktober in de bioscoop. Bekijk hieronder de trailer, die vandaag online verscheen. 

Nederland is sowieso sterk vertegenwoordigd in Toronto. Al eerder werd bekend dat Full Contact , de nieuwe film van David Verbeek, zijn wereldpremière zal beleven in het internationale Platform-programma. Daarnaast gaat Otto, de nieuwe animatiefilm van Job, Joris & Marieke (bekend van de voor een Oscar genomineerde kortfilm A Single Life), in première, en wordt Schneider vs . Bax van Alex van Warmerdam gedraaid.

Vorige week werd bekend dat het Nederlandse drama Gluckauf van Remy van Heugten is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Mannheim-Heidelberg in Duitsland, dat gespecialiseerd is in Europese arthousefilms. Het sociale drama, dat werd geschreven door romancier Gustaaf Peek, won al eerder prijzen op festivals in Manilla en Brussel.

Op 14 augustus ging de coming of age-film Prins van Sam de Jong in première in meer dan tien steden in de Verenigde Staten. Diverse Amerikaanse media waren zeer lovend over de film. Zo noemde The Huffington Post Prins een 'stunning first feature'.