The Dark Horse wint publieksprijs IFFR

Los Hongos wint Dioraphte Award

De bezoekers van de 44e editie van het International Film Festival Rotterdam hebben het Nieuw-Zeelandse drama The Dark Horse van James Napier Robertson uitgeroepen tot beste film van het festival. Door films te waarderen met een cijfer konden bezoekers kenbaar maken welke producties zij het hoogst waardeerden.

De IFFR Publieksprijs werd zaterdagavond uitgereikt, samen met de Dioraphte Award, voor de best gewaardeerde film die werd ondersteund door het Hubert Bals Fonds. Deze prijs ging naar de Colombiaanse drama Los Hongos, van Oscar Ruiz Navia. Aan beide prijzen is een bedrag van €10.000 verbonden.

In The Dark Horse wordt het indrukwekkende levensverhaal van Genesis Potini verteld , die tot zijn dood in 2011 vocht voor de toekomst van achtergestelde kinderen. Ondanks zijn eigen bipolaire stoornis leerde hij ze schaken en voor hun eigen kansen te vechten. Vrijdag 30 januari ontving James Napier Robertson in Rotterdam al de MovieZone Award, van de jongerenjury. Filmdistributeur Imagine brengt de film later dit jaar uit in de Nederlandse bioscopen.
 
Bekijk hieronder de top vijf. Bij vier van de films heeft VPRO Cinema in Rotterdam een interview opgenomen.
1. The Dark Horse ( bekijk een interview met de maker)
2. The Farewell Party ( bekijk een interview met de makers)
3. Loin des hommes ( lees een interview met de maker)
4. La vie de Jean-Marie
5. Ik ben Alice (lees een interview met de maker)

Bekijk hier de volledige lijst.