Terry Gilliams Don Quichote-film gaat door

Terry Gilliam kondigt nieuwe projecten aan

Terry Gilliams lang verwachte verfilming van Don Quichote, waaraan hij al werkt sinds eind jaren 90, zal eindelijk gemaakt gaan worden, doordat Amazon heeft besloten geld in de productie te steken. Een aantal maanden geleden sloot de regisseur een contract met Amazon voor een aantal films en miniseries, en de eerste titels zijn bekend gemaakt in een interview dat Gilliam gaf aan the Playlist: The Man Who Killed Don Quixote en The Defective Detective. Jack O'Connell en John Hurt vertolken de hoofdrollen in eerstgenoemde film.

Dit is niet Gilliams eerste poging om Don Quichote te verfilmen. In de jaren '90 probeerde hij al een versie van The Man Who Killed Don Quixote  te maken met Johnny Depp en Jean Rochefort, maar de productie werd geteisterd door problemen, waaronder langdurige ziekte van Rochefort, het overstromen van de set en financiële moeilijkheden. De productie moest uiteindelijk stopgezet worden. De gebeurtenissen op de set zijn opgetekend in de mooie documentaire Lost in La Mancha. In 2010 probeerde de regisseur opnieuw een versie te maken, maar hij kreeg de financiën niet rond. Nu lijkt dat probleem opgelost, en Gilliam is erg blij met de gang van zaken bij Amazon:  'Amazon, en andere soortgelijke bedrijven zijn interessant, omdat ze nog in de kinderschoenen staan . Ze zijn geen bureaucraten die al decennia aanwezig zijn, zoals het studiosysteem, en ze zitten vol met mensen die open staan voor nieuwe en frisse ideeën.' De bedoeling is om de film eerst in de bioscoop uit te brengen, en een paar maanden later op het internet. 

The Defective Detective , een ander passieproject van Terry Gilliam, zal een doorstart krijgen als miniserie.  Het plan is om zes tot acht afleveringen te draaien, gebaseerd op een filmscript dat hij een aantal jaren terug schreef met Richard LaGravenese ( die ook Gilliams The Fisher King schreef). De langere vorm spreekt Gilliam aan : "Veel van mijn films heb ik korter moeten maken dan ik had gewild. Dingen als The Defective Detective en Quixote hebben lang op de plank gelegen, en de truc was om mijn passie rondom de projecten te hervinden zodat deze nieuw leven krijgen". Wanneer The Man Who Killed Don Quixote en The Defective Detective uit zullen komen is nog niet bekend.