Star Trek-acteur Leonard Nimoy overleden

'Mr. Spock' regisseerde ook 3 Men and a Baby

De Amerikaanse acteur Leonard Nimoy is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Los Angeles. Hij werd wereldberoemd als Mr. Spock in de sf-serie Star Trek.

De acteur overleed aan de longziekte COPD. Eerder deze week werd hij al in het ziekenhuis opgenomen vanwege pijn op zijn borst.

Nimoy speelde de half-Vulcan (half buitenaards en half menselijk) Mister Spock in de eerste serie van Star Trek (1966-1969). Hij kreeg drie Emmy Awards voor die rol. Dezelfde rol speelde hij in veel Star Trek-films, de serie Star Trek: The Animated Series en in enkele afleveringen van Star Trek: The Next Generation. In 2013 dook hij nog op als Spock in de film Star Trek: Into Darkness.

Nimoy speelde verder in talloze films en series, waaronder Mission: Impossible (1969-1971) en Invasion of the Body Snatchers (1978). Ook schreef hij boeken en regisseerde een aantal films, waaronder diverse delen in de Star Trek-reeks en de hit 3 Men and a Baby (1987). Bovendien maakte hij muziek en was hij fotograaf .

Lees meer over het overlijden van Nimoy op de site van Variety.

Nimoy had diverse cameos in The Simpsons. Hieronder een fragment.