Schedel F.W. Murnau gestolen

Grafschenners stelen hoofd van Nosferatu-regisseur

Onlangs werd bekend gemaakt dat de schedel van beroemde regisseur F.W. Murnau is gestolen uit zijn mausoleum op begraafplaats Stahnsdorft. Over de motieven van de daad is niets bekend, al vermelden verscheidene kranten dat er kaarsvet gevonden is op de plaats delict, waardoor wordt gedacht aan een occult ritueel.

F.W Murnau werd voornamelijk bekend als horrorregisseur, dankzij de klassieke stille film Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, uit 1922. Deze film wordt nog steeds gezien als een van de beste vampierenfilms ooit gemaakt. Ook maakte Murnau een even nachtmerrieachtige versie van Goethe's Faust in 1926.

Naast regisseur van deze twee Duits-expressionistische films was Murnau ook de maker van de Oscar-winnende vroege geluidsfilm Sunrise: a Song of Two Humans en het mooie antropologische drama Tabu. Murnau overleed jong, op 42-jarige leeftijd, in een auto-ongeluk. Greta Garbo liet na zijn dood een doodsmasker maken van Murnau's gelaat, die ze bewaarde op haar bureau. 

Dit is niet de eerste keer dat mensen in het graf van Murnau hebben ingebroken. In de jaren 70 werd de ijzeren kist van Murnau beschadigd door een onbekende, en in Februari van dit jaar werd het graf ook al geschonden. 

Grafschending van bekende regisseurs komt vaker voor: in 1972 werd het lichaam van Charlie Chaplin gestolen door twee mannen die losgeld wilden eisen. Uiteindelijk werden de mannen opgepakt en werd Charlie Chaplin weer ten ruste gelegd op zijn oude plek. Om verdere grafschending te voorkomen werd er beton gestort op Chaplin's laatste rustplaats. De bizarre geschiedenis werd onlangs verfilmd als La rançon de la gloire, toevalligerwijs nu te zien in de filmhuizen .