Cultregisseur Richard Stanley is bezig met een verfilming van een klassiek verhaal van horrorschrijver Howard Phillip Lovecraft: The Colour Out of Space. Het is de eerste lange speelfilm die Stanley maakt sinds Dust Devil uit 1992.

Het verhaal The Colour Out of Space, uit 1927, vertelt over de krankzinnige gevolgen van een neergestorte meteoriet. Het verhaal past typisch in de stijl van Lovecraft, vol groteske buitenaardse wezens en personages die op de rand van de waanzin balanceren.
 
Het proza van Lovecraft is, naast het werk van Edgar Allen Poe, misschien wel het meest invloedrijke in het horrorgenre. Films als The Thing, Alien en Evil Dead zijn hevig geïnspireerd door zijn verhalen over buitenaardse goden en gestoorde personages, en ook schrijvers als Stephen King en filmmakers als Guillermo Del Toro, Stuart Gordon , George A. Romero en David Cronenberg zien Lovecraft als een voorname inspiratiebron. 
 
Richard Stanley past gezien zijn bescheiden oeuvre van slechts twee cultfilms (naast Dust Devil ook Hardware uit 1990) misschien niet in dat illustere rijtje, maar de hoop is dat hij iets van de psychische uitzinnigheid van Lovecraft recht kan doen. Richard Stanley zelf belichaamt namelijk ook iets van 'geniale gekte', gezien de vele anekdotes over zijn leven en zijn ongewone interesses. 
 
De regisseur staat momenteel weer in de aandacht vanwege het uitkomen van de documentaire Lost Soul : The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. Moreau, over zijn gefaalde poging om H.G. Wells’ The Island of Dr. Moreau te verfilmen. Deze film werd na een roemruchte draaiperiode uiteindelijk voltooid door regisseur John Frankenheimer. In interviews verteld Richard Stanley doodleuk dat hij vanuit wraak voodoo had laten uitoefenen op de producers en dat hij als figurant op de set infiltreerde, waar hij maandenlang in hondenkostuum het filmen kon gadeslaan . 
 
Richard Stanley is een man die heilig gelooft dat hij uit dé heilige graal heeft gedronken en die in een dorp in Frankrijk woont vanwege de ' magische krachten' van de plek en de aanwezigheid die hij zegt te voelen van parallelle universa en buitenaardse wezens. Hij is een man die voor het maken van zijn regiedebuut in 1990 lid was van een islamitische guerilla-groepering, en een zelfverklaard occultist die het internet vol schrijft met complottheorieën over schaduworganisaties en aanslagen op zijn leven.
 
De grens tussen genialiteit en gekte was voelbaar in Hardware, een apocalyptische robotfilm gebaseerd op Indiase mythologie, en Dust Devil, een contemplatieve horrorwestern over shapeshifters, gebaseerd op het kleurenwiel van Hopi-Indianen. Als één man recht moet kunnen doen aan de heerlijk dubieuze waanzin van Lovecraft dan is het Richard Stanley.