Regisseur Wes Craven overleden

Maker Nightmare on Elm Street en Scream werd 76

De Amerikaanse regisseur Wes Craven is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Craven werd bekend met horrorfilms als A Nightmare on Elm Street en Scream.

Het overlijden van de regisseur werd maandag bekendgemaakt door zijn familie . Craven overleed in zijn woonplaats Los Angeles aan de gevolgen van hersenkanker.

De regisseur/scenarist begon zijn carrière begin jaren zeventig met duistere, gewelddadige thrillers als Last House on the Left en The Hills Have Eyes. Zijn grote doorbraak kwam in 1984 met de griezelklassieker Nightmare on Elm Street, over moordenaar Freddy Krueger die tieners in hun slaap vermoordt. Er werden vele vervolgen gemaakt, waarvan Craven alleen het deel New Nightmare maakte in 1994.

Een tweede reeks hits volgde met de Scream-reeks, waarvan hij 1996 en 2011 vier delen regisseerde. De Scream-formule , waarin horrorclichés met een knipoog (maar toch eng) werden gepresenteerd, was destijds tamelijk uniek.

Craven kampte al enkele jaren met een slechte gezondheid, maar bleef toch doorwerken aan een aantal projecten. Zo werkte hij aan een aantal televisieprogramma's, een graphic novel en een nieuwe film: The Girl in the Photographs.

Bekijk een interview met Wes Craven over zijn oeuvre, van Fangoria.