Programma Venetië bekend

Nieuwe films van Fukunaga, Sokoerov en Kaufmann

De line-up van het filmfestival van Venetië, dit jaar gehouden van 2-12 september, is vandaag bekend gemaakt. Onder de films die op Venetië in première gaan zitten nieuwe titels van Cary Fukunaga, Charlie Kaufman, Aleksandr Sokoerov en Tom Hooper, die allen kans maken op een Gouden Leeuw.

Venetië wordt vaak als springplank gebruikt voor het awards-seizoen, waarbij prestigieuze titels uit Hollywood in premiere gaan naast nieuw werk van internationaal gerenommeerde regisseurs. In de eerste categorie vinden we spraakmakende titels als Thomas McCarthy's Spotlight, een waargebeurd verhaal waarin Michael Keaton een reporter speelt die seksueel misbruik in de katholieke kerk in Boston aan het licht brengt. Ook Tom Hoopers The Danish Girl is een Hollywooddrama met wortels in de realiteit, met Eddie Redmayne als Lili Elbe, een van de eerste transgender vrouwen die een geslachtsoperatie onderging.

Op het internationale front vinden we de nieuwe film van Luca Guadagnino (Io sono l'amore), die met A Bigger Splash een remake maakt van La piscine, ditmaal met Tilda Swinton in een rol die oorspronkelijk vertolkt werd door Romy Schneider, en Matthias Schoenaerts als vervanger van Alain Delon. De nieuwe film van Aleksandr Sokoerov, Francophonia, gefilmd in het Louvre, draait eveneens mee in de competitie, net als de nieuwste van Jerzy Skolimowski (Essential Killing), 11 minutes genaamd.

Verder dingen Cary Fukunaga's Beast of No Nation, een film gemaakt voor Netflix met Idris Elba als commandant van kindsoldaten; en Anomalisa, de eerste animatiefilm van Charlie Kaufmann mee naar de prijzen van het festival. Die prijzen worden dit jaar uitgereikt door een jury met onder andere Alfonso Cuaron, Elizabeth Banks, Diane Kruger, Nuri Bilge Ceylan, Pawel Pawlikowski, en Hou Hsiao-hsien.

De films in competitie:

Frenzy van Emin Alper
Heart of a Dog van Laurie Anderson
Blood of My Blood van Marco Bellocchio
Looking for Grace van Sue Brooks
Equals van Drake Doremus
Remember van Atom Egoyan
Beasts of No Nation van Cary Fukunaga
Per amor vostro van Giuseppe M. Gaudino
Marguerite van Xavier Giannoli
Rabin, the Last Day van Amos Gitai
A Bigger Splash van Luca Guadagnino
The Endless River van Oliver Hermanus
The Danish Girl van Tom Hooper
Anomalisa van Charlie Kaufman, Duke Johnson
L’attesa van Piero Messina
11 minutes van Jerzy Skolimowski
Francofonia van Aleksandr Sokoerov
The Clan van Pablo Trapero
Desde alla van Lorenzo Vigas
L’hermine van Christian Vincent
Behemoth van Zhao Liang