Prins genomineerd voor Kristallen Beer in Berlijn

Eerste lange speelfilm Sam de Jong draait in Generation 14+ competitie.

Prins, de eerste lange speelfilm van regisseur Sam de Jong, is genomineerd voor een Kristallen Beer op het aankomende filmfestival van Berlijn.

Prins, geproduceerd door 100% Halal en Vice Media, vertelt het verhaal van Ayoub (17), een jongen uit de grote stad die voor een aantal keuzes staat die zijn leven voorgoed zullen veranderen. Kiest hij voor zijn liefde voor de bloedmooie Laura en zijn verantwoordelijkheden thuis? Of valt hij voor de verleiding van het snelle geld, een paar nieuwe Zanotti’s en de dynamiek die de criminele onderwereld hem biedt?

De Jong  was vorig jaar met zijn korte film Marc Jacobs ook al in Berlijn en deed mee in de Gouden Kalf- competitie. We belden even met de filmmaker.

Je eerste lange speelfilm, dat moet spannend zijn. Hoe was het proces?
‘Zwaar! Het was enorm spannend maar veel tijd om na te denken heb ik niet gehad. Het ging allemaal zo snel dat er geen ruimte was voor twijfel. Alles ging in een stroomversnelling. We hadden 24 draaidagen en er was geen ruimte voor re-shoots dus het was gewoon gaan. Het was vooral heel eng omdat je wilt dat de film het goed gaat doen, je wilt heel veel waarmaken.Hoe zou je Prins omschrijven?
‘Prins is eigenlijk een surrealistische coming of age-film. De film overlapt qua thematiek wel met Marc Jacobs, maar de hoofdpersoon is nu meer bezig met het zoeken naar zijn identiteit. De film gaat over een machocultuur, over status, matties, en dan vooral wat zich achter die machofaçades afspeelt. Marc Jacobs was heel klein, sober en streng verteld. Prins verandert in vorm. Eigenlijk is het een soort videoclip waarin de hoofdpersoon lekker gaat. De kijker ziet hoe de hoofdpersoon zich voelt. Als de hoofdpersoon zelfverzekerd is, straalt de film dit ook uit.‘

Wat maakt de film volgens jou bijzonder?
‘Vooral de mix van professionele acteurs, niet-professionele acteurs en rappers. De energie die er tussen die groep mensen loskomt, maakt de film uniek en heel bijzonder. Ik kan niet wachten om weer te beginnen aan een volgende film.’


Prins gaat dit voorjaar/begin deze zomer in Nederland in première.