Oscarwinnaar Andrew Lesnie overleden

Lord of the Rings-cinematograaf werd 59

De Australische cameraman Andrew Lesnie, die beroemd werd door zijn werk aan Lord of the Rings, is op 27 april plots overleden aan een hartaanval. Hij werd 59 jaar. Lesnie werd vooral geroemd om zijn bijzondere combinatie van artistieke beelden en vernieuwende technieken.

Andrew Lesnie werd geboren in 1956 in Sydney, Australië en startte zijn carrière als camera-assistent bij televisieprogramma’s en de horrorfilm Patrick (1978) van Richard Franklin. Ook maakte hij in 1980 een documentaire over Arnold Schwarzeneggers comeback als bodybuilder.

Met zijn cinematografie voor Babe (1995) trok hij de aandacht van Peter Jackson, die hem een aantal jaren later vroeg mee te werken aan de Lord of the Rings-trilogie, en later de Hobbit -trilogie. Voor The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring (2001) mocht hij de Oscar voor beste cinematografie in ontvangst nemen.

Lesnie heeft echter nog veel meer gedaan; zo werkte hij als cinematograaf aan King Kong (2005), I am Legend (2007), The Last Airbender (2010) en Rise of the Planet of the Apes (2011).

Russel Crowe’s regiedebuut The Water Diviner, nu te zien in de bioscoop, is de laatste film waar de cameraman aan heeft meegewerkt. Crowe liet op Twitter van zich horen: ‘ Devastating news from home. The master of the light, genius Andrew Lesnie has passed on.’