Omar Sharif overleden

Acteur werd 83 jaar

De acteur Omar Sharif, bekend van filmklassiekers als Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago, is overleden. Hij is 83 jaar oud geworden.

Eerder dit jaar bevestigde zijn agent dat Sharif Alzheimer had. Hij is vrijdagmiddag in een ziekenhuis in de Egyptische hoofdstad Caïro overleden aan een hartaanval.

De acteur won een Golden Globe en kreeg een Oscar- nominatie voor zijn rol in de film Lawrence of Arabia. Over die rol vertelde Sharif in 2012 aan The Guardian: 'Toen ik Lawrence of Arabia maakte, dacht ik: dit is een vreemde film. Er zitten geen mooie vrouwen in, geen acteurs die op dat moment beroemd waren en geen gevechten. Dat de film zo goed werd, is te danken aan regisseur David Lean.'

Drie jaar na 'Arabia' werkte Sharif opnieuw met regisseur Lean, aan Doctor Zhivago, en de acteur won opnieuw een Golden Globe. In 2003 kreeg Sharif een oeuvreprijs op het Filmfestival van Venetie.Sharif werd in Alexandrië geboren als Michel Shalhoub. Hij was een christen van Libanese komaf. Op jonge leeftijd bekeerde hij zich tot de islam om met een Egyptische actrice te kunnen trouwen.

Naast acteren was Sharif ook een begenadigd bridge-speler. Hij schreef er verschillende boeken over en had zijn naam verbonden aan een bekende computergame over het kaartspel: Omar Sharif Bridge.