Officiële selectie Cannes bekend

Nieuwe films Audiard, Garrone, Haynes, Van Sant

Vandaag werd het overgrote deel van het programma van de 68e editie van het filmfestival van Cannes bekendgemaakt. De overige titels volgen volgende week.

De selectiejury bekeek in totaal 1854 films. Nederlandse producties hebben de selectie dit jaar helaas niet gehaald – op de Nederlandse coproductie The Lobster na, van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, die is opgenomen in de officiële competitie.

Het is wel een goed jaar voor de Franse cinema: er zijn vier Franse films opgenomen, waaronder festivalopener La Tête Haute van Emmanuelle Bercot. Deze film dingt niet mee naar de Gouden Palm, maar is wel de eerste openingsfilm afkomstig van een vrouwelijke regisseur.

Gus Van Sant (Elephant) en Nanni Moretti (La stanza del figlio) maken dit jaar kans op hun tweede Gouden Palm. Concurrentie krijgen ze onder meer van Jacques Audiard, Matteo Garrone, Todd Haynes en Paolo Sorrentino, die een Oscar won voor zijn film La Grande Bellezza.

Buiten de officiële competitie draaien ook diverse grote titels, zoals animatiefilm Inside Out van Pixar, Natalie Portmans regiedebuut A Tale Of Love And Darkness, de actiefilm Mad Max: Fury Road van George Miller en Woody Allens Irrational Man. Voor Allen is dit de twaalfde keer dat een van zijn films op het festival wordt vertoond.

Directeur Thierry Frémaux gaf aan dat selfies op de rode loper niet worden verboden, maar dat die wel zullen worden ingeperkt. Hij vindt ze namelijk ‘ extremely ridiculous and grotesque’.

De volgende films zijn opgenomen in de officiële competitie:

Dheepan ( werktitel) van Jacques Audiard
A Simple Man van Stephane Brize
Marguerite and Julien van Valerie Donzelli
The Tale of Tales van Matteo Garrone
Carol van Todd Haynes
The Assassin van Hou Hsiao Hsien
Mountains May Depart van Jia Zhang-Ke
Our Little Sister van Hirokazu Kore-Eda
Macbeth van Justin Kurzel
The Lobster van Yorgos Lanthimos
Mon Roi van Maiwenn
Mia Madre van Nanni Moretti
Son of Saul van Laszlo Nemes
Youth van Paolo Sorrentino
Louder Than Bombs van Joachim Trier
The Sea of Trees van Gus Van Sant
Sicario van Denis Villeneuve

Volgende week worden nog vier titels bekendgemaakt. De complete line-up is te lezen op de officiële site van het festival.

Het festival van Cannes vindt plaats van 13 t/m 24 mei. De broers Joel en Ethan Coen zitten de jury voor. VPRO Cinema zal ter plekke verslag doen van het festival.