Nederlandse documentaire wint Emmy Award

Last Hijack is beste online productie

Filmmakers Femke Wolting en Tommy Pallotta mochten voor hun interactieve documentaire Last Hijack al eerder de Prix Europa in ontvangst nemen, maar op 13 april kwam daar een mooie prijs bij: in Cannes wonnen ze de Emmy Award voor beste non-fictie online productie.

Last Hijack Interactive is de online variant van de documentaire Last Hijack , die gaat over het leven van de 32-jarige Somalische piraat Mohamed en de gijzeling van een Engelse kapitein. De interactieve versie biedt de toeschouwer extra informatie: die kan vanuit welke persoon hij het verhaal wilt horen ( kapitein, piraat, advocaat en zo verder) en zelf de volgorde bepalen waarin de verschillende gebeurtenissen worden bekeken. Zowel in de originele documentaire als in de online-ervaring worden interviews afgewisseld met animaties die herinneringen illustreren.

Last Hijack Interactive kreeg de prijs tijdens de tiende editie van de International Digital Emmy Awards. Het Duitse project Tödlicher Kontakt won de prijs voor beste online productie in de categorie fictie. Het Engelse project Reverse the Odds won in de categorie Children & Young People. Brian Robbins, de man achter AwesomenessTV, kreeg de pioniersprijs.

Bekijk Last Hijack Interactive hier.