Maarten Heijmans wint Emmy voor Ramses

En ander nieuws over Nederlandse series

Een internationale Emmy voor Maarten Heijmans, uitbreiding van de cast van Videolandserie Zwarte Tulp, en Gijs Scholten van Aschat speelt in een serie van de EO.

Afgelopen maandag heeft de Amsterdamse acteur Maarten Heijmans in New York een internationale Emmy gewonnen voor zijn rol in de televisieserie Ramses, die in 2014 werd uitgezonden door de Avrotros. 'Het is krankzinnig, dit had ik echt niet verwacht,' zei de 31-jarige acteur. 'Bij de uitreiking kregen we een tafeltje achteraan. Toen dacht ik al: die prijs win ik niet, anders hadden ze me wel een tafeltje bij het podium gegeven.' Heijmans won vorig jaar al een Gouden Kalf voor zijn rol in Ramses. De serie werd bovendien bekroond met onder meer de Nipkowschijf voor beste dramaserie en de Prix Europa voor beste miniserie van het jaar.

Nasrdin Dchar en Hadewych Minis zijn toegevoegd aan de cast van het tweede seizoen van de dramaserie Zwarte Tulp. Eerder maakte producent Videoland al bekend dat acteur Derek de Lint een belangrijke rol zal spelen in het vervolg. Zwarte Tulp gaat over twee families in de bollenstreek, die allebei proberen een zeldzame nieuwe zwarte tulp te kweken. Anna Drijver, Huub Stapel, Linda van Dyck, Roeland Fernhout en Benja Bruijning keren terug in het tweede seizoen. Zwarte Tulp is vanaf begin 2016 te zien bij Videoland.

Gijs Scholten van Aschat, Loek Peters en Bianca Krijgsman spelen de hoofdrollen in de zesdelige televisieserie Als de dijken breken, een coproductie van de EO en de VRT. De opnamen gaan volgende maand van start. De serie gaat over een hedendaagse watersnoodramp waarbij het westen van Nederland en een deel van Vlaanderen onder water komt te staan na een dijkdoorbraak door een storm. Producenten Johan Nijenhuis, Ingmar Menning en Dirk Impens deden meer dan twee jaar onderzoek naar de impact van een watersnoodramp in de huidige tijd.