J. Kessels openingsfilm NFF

Roadmovie is verfilming roman P.F. Thomése

De komische roadmovie J. Kessels van Erik de Bruyn zal op 23 september de 35e editie van het Nederlands Film Festival openen. Dat werd vandaag bekendgemaakt. J. Kessels is een verfilming van het gelijknamige boek van P.F. Thomése.

Dit is de tweede keer dat een film van Erik de Bruyn het festival opent. In 2000 was zijn Zeeuwse drama Wilde Mossels de openingsfilm. Net als in die film spelen Frank Lammers en Fedja van Huêt in J. Kessels beiden een belangrijke rol . Wilde Mossels was relatief vroeg in hun carrière een opstapje naar een nog groter publiek. Beide acteurs hebben inmiddels een Gouden Kalf in hun prijzenkast staan.
Een andere Kalfwinnaar die zijn naam aan de film heeft verbonden is scenarist Jan Eilander, die eerder een prijs won als co-schrijver van Het Zusje van Katia.  


Het verhaal van J. Kessels behelst een hallucinante roadtrip waarin pulpschrijver Frans (Van Huêt) samen met zijn favoriete personage, J. Kessels (Lammers), in een aftandse auto richting de Hamburgse Reeperbahn rijdt, op zoek naar een frikadellenhandelaar. Onderweg stuit men nog op sekssymbool BB (Brigit de Braaij), een lijk, en andersoortige vreemde vogels en problemen.

J. Kessels zal vanaf 1 oktober ook te zien zijn in de reguliere bioscoop. Het filmfestival zelf vindt plaats in Utrecht van 23 september tot 2 oktober.