In memoriam

Anita Ekberg, Fransesco Rosi, Taylor Negron en Samuel Goldwyn Jr. overleden

Het afgelopen weekend overleden diverse grootheden uit de filmwereld.

Zondag werd bekend dat actrice Anita Ekberg, op 83-jarige leeftijd, is overleden. De voormalige Miss Zweden is vooral bekend door haar rol in de film La Dolce Vita van de Italiaanse regisseur Federico Fellini (1960). Later was Ekberg te zien in nog twee films van Fellini: I Clowns (1970) en Intervista ( 1987) en in 2013 opende Ekberg de expositie over Fellini in EYE in Amsterdam. Ekberg heeft in totaal in ongeveer vijftig films gespeeld.

Regisseur Fransesco Rosi overleed zaterdag op 92-jarige leeftijd. Rosi's doorbraak kwam in 1958 met de film La sfida. In 2012 kreeg Rosi een Gouden Leeuw voor zijn gehele carrière op het filmfestival van Venetië. Zijn film Tre fratelli (Drie broers) uit 1981 werd genomineerd voor een Oscar.

Acteur Taylor Negron (57) overleed zaterdag na een lang ziektebed in het bijzijn van zijn familie. Taylor is bekend van zijn rollen in films als Easy Money (1983), Stuart Little (1999) en Angels in the Outfield (1994). Daarnaast had hij gastrollen in de tv-series Friends, Seinfeld, ER, en The Fresh Prince of Bel-Air. Behalve als acteur was hij ook actief als stand-up comedian en schilder.

Vrijdag overleed producer Samuel Goldwyn Jr. (88). Goldwyn Jr. produceerde lowbudget filmhits als Mystic Pizza met Julia Roberts, Cotton Comes to Harlem en The Secret Life of Walter Mitty. Goldwyn's vader was een van de oprichters van Paramount Studios en zijn productiebedrijf MGM was een van de grootste in Hollywood.