Gouden Palm naar Dheepan van Audiard

68e festival van Cannes afgesloten

De 68e editie van het filmfestival van Cannes is zondagavond afgesloten met een aantal verrassingen. De Gouden Palm, hoofdprijs van het festival, ging naar het migrantendrama Dheepan van Jacques Audiard, een film die matig positief werd ontvangen en het volgens veel critici niet haalde bij Audiards eerdere films Un Prophète en De rouille et d'os.

Ook onverwacht: de prijs voor beste actrice werd dit jaar tweemaal uitgedeeld . Rooney Mara werd beloond voor haar rol in Carol van Todd Haynes, en Emmanuelle Bercot voor haar rol in Mon roi van Maïwenn.

De Grand Prix, ofwel tweede prijs van het festival, ging naar holocaustdrama Son of Saul van Hongaarse debutant Lászlo Nemes. Deze film won zaterdag ook al de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek. De Juryprijs (derde prijs) ging naar The Lobster van Griek Yorgos Lanthimos.

Vincent Lindon won de prijs voor beste acteur, voor zijn rol in het Franse drama La loi du marche. Beste regie ging naar Taiwanees Hou Hsiao-hsien (The Assassin); beste scenario naar Mexicaan Michel Franco (Chronic). De Camera d'Or, voor beste debuutfilm, was voor Land and Shade van Cesar Acevedo.

De jury werd dit jaar voorgezeten door regisseurs Joel en Ethan Coen. Bekijk op de officiële site van het festival een overzicht van alle winnaars, ook in de andere programma's.

Benieuwd wat de Nederlandse pers van de films in Cannes vond? Op onze festivalsite vind je een uitgebreid overzicht.

VPRO Cinema deed dagelijks verslag vanuit Cannes. Al onze Cannes Reports zijn terug te zien op onze festivalsite; hieronder kun je een samenvatting bekijken. 

Meer over Dheepan