Gouden Kalveren uitgereikt

Gluckauf is grote winnaar, gevolgd door Bloed, zweet & tranen

Vanavond zijn in Het Beatrix Theater tijdens het Gala van de Nederlandse Film de Gouden Kalveren weer uitgereikt. De grote winnaar is Gluckauf met vier Gouden Kalveren. Slechts éénmaal eerder won een film vier Kalveren: Nothing Personal in 2009. Bloed, zweet & tranen wint drie Gouden Kalveren. Prins, De surprise, Those who feel the fire burning en One Night Stand X – Geen koningen in ons bloed krijgen elk twee Gouden Kalveren.

Gluckauf wint voor zowel Beste Film als Beste Regie. Daarmee voegt deze film zich in een klein rijtje van illustere titels die beiden wonnen: Flesh +Blood, Abel, Lek, Simon, Zwartboek, Alles is Liefde en Nothing is Personal. Daarnaast wint Gluckauf ook nog de beeldjes voor Beste Scenario en Beste Camera. 

Alle drie de Kalfwinnende actrices wonnen er eerder één. Beste actrice Georgina Verbaan, die wint voor De Surprise, won eerder het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol in De Marathon. Diens regisseur, Diederik Koopal, leidt wederom een actrice naar een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol, die Hadewych Minis dit jaar wint voor Koopals Hazes-film Bloed, zweet & tranen. Minis won eerder een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in Borgman. Ariane Schluter , die het Gouden Kalf wint als Beste Actrice in een Televisiedrama voor One Night Stand X – Een goed leven, won eerder een gouden kalf voor haar hoofdrol in 06.     Meer prijzen gaan naar de acteurs in Bloed, zweet en tranen. Ook Martijn Fischer wint voor zijn rol als André Hazes, en Raymond Thiry wint voor deze film het Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol. Het is het tweede Gouden Kalf dat hij wint; eerder won hij in dezelfe categorie voor zijn rol in Oorlogswinter . 

Grote thema van de avond was de discussie in de media over het percentage grote en kleine films dat op deze avond vertegenwoordigd zou worden, onder andere door de terugtrekking van Michiel De Ruyter van het Nederlands Film Festival. Claudia de Breij zong er een liedje over, Susan Visser deed een sarcastische speech en prijswinnaar Palmbomen liet via brief weten niet veel op te hebben met de Nederlandse filmwereld. Zowel grote als kleine films zaten dit keer tijdens de prijswinnaars, wat het Nederlands Film Festival al hoopte te bereiken door het nieuwe Academysysteem. Het is voor het eerst dat de winnaars gekozen zijn door middel van dit systeem, waarbij de vakgenoten stemmen op de winnaars in hun categorie. Deze stemwijze vervangt grotendeels het oude jury- systeem: enkel de televisie- en kortfilmprijzen worden nog geselecteerd door een jury.

De jury voor Beste Korte Documentaire, bestaande uit filmmakers Oeke Hoogendijk, Menno Otten en Marije Meerman geeft de prijs aan Verboden Vlucht van Hester Overmars. De jury voor Korte Film en Televisiedrama bestaat uit producent Marc Bary, animatieregisseur Hisko Hulsing en regisseur Dana Nechustan. Zij delen twee prijzen uit aan Mees Peijnenburgs One Night Stand X- Geen koningen in ons bloed, voor Beste Televisiedrama en Beste Acteur, Jonas Smulder. Het Kalf voor Beste Korte Film gaat naar horroranimatie Under The Apple Tree van Erik van Schaaik.   

Een andere jury, die van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, bestaand uit Jochem Geerdink, Hugo Emmerzael, Omar Larabi, Fabian Melchers en Kaj van Zoelen, kent een prijs toe aan Tussen 10 en 12 van regisseur Peter Hoogendoorn. De laatste speciale prijs, een door het publiek gekozen Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm gaat naar De club van Sinterklaas & het pratende paard. De film laat hiermee andere kaskrakers als Michiel de Ruyter en Bloed, zweet & tranen achter zich.

Beste Film

Gluckauf van Joram Willink en Piet-Harm Sterk voor Bind  

  Beste Regie Remy van Heugten voor Gluckauf   Beste Scenario Gustaaf Peek voor Gluckauf  

Beste Actrice
Georgina Verbaan voor De surprise  

Beste Acteur
Martijn Fischer voor Bloed, zweet & tranen

Beste Vrouwelijke Bijrol
Hadewych Minis voor Bloed, zweet & tranen


  Beste Mannelijke Bijrol Raymond Thiry voor Bloed, zweet & tranen   

Beste Lange Documentaire
Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe    Beste Camera Mark van Aller voor Gluckauf   Beste Production Design Hubert Pouille voor De surprise 

 
Beste Montage
Mieneke Kramer voor Prins

Beste Muziek Palmbomen voor Prins   Beste Sound Design Vincent Sinceretti en Taco Drijfhout voor Those Who Feel the Fire Burning  
  De winnaars middels Gouden Kalf Jury zijn :  Beste Korte Film Under the Apple Tree van Erik van Schaaik    Beste Korte Documentaire Verboden vlucht van Hester Overmars    Beste Televisiedrama One Night Stand X – Geen koningen in ons bloed van Mees Peijnenburg    Beste Actrice Televisiedrama Ariane Schluter voor One Night Stand X - Een goed leven   Beste Acteur Televisiedrama Jonas Smulders voor One Night Stand X- Geen koningen in ons bloed 


Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek 
De club van Sinterklaas & het pratende paard- Tom de Mol productions.    Prijs van de Nederlandse Filmkritiek  Tussen 10 en 12 van Peter Hoogendoorn