Gouden Kalveren niet meer gekozen door jury

Hoofdprijzen voortaan toegekend door vakgenoten

De Gouden Kalveren voor Nederlandse speelfilms en lange documentaires zullen voortaan worden toegekend door een breed veld van vakgenoten. De overgang naar dit internationaal gebruikelijke Academy-systeem zal al tijdens het Nederlands Film Festival van 2015 resulteren in een uitreiking nieuwe stijl.

De Gouden Kalveren - de belangrijkste filmprijzen van Nederland - zijn vanaf de start van het festival in 1981 toegekend door een onafhankelijke jury. Het concept voor de nieuwe vorm van selectie en bekroning is ontwikkeld door de in 2013 opgerichte Dutch Academy for Film (DAFF) en het Nederlands Film Festival, in samenspraak met het Nederlands Filmfonds, EYE Film Instituut Nederland en andere partijen uit de sector. Stemrecht hebben leden van de DAFF, Gouden Kalf- winnaars en winnaars van A-festivals in de categorieën speelfilm en lange documentaires.

Met de overgang naar het internationaal gebruikelijke model van selectie en bekroning, het zogeheten Academy-systeem, voegen de Gouden Kalveren zich bij internationale filmvakprijzen als de Lola’s ( Duitsland), de Césars (Frankrijk), de BAFTA-awards (Engeland) en de Amerikaanse Academy Awards/Oscars. De Gouden Kalveren in de andere categorieën dan speelfilm en lange documentaire (televisiedrama, korte film en korte documentaire) worden als voorheen toegekend door een onafhankelijke jury.

De overstap heeft als resultaat dat de nominaties eerder bekend zullen worden gemaakt, zodat de stemmers de films op tijd kunnen beoordelen. Ook zullen films die pas tijdens of na het fesitval in première gaan, niet meer meedingen. Onverwachte winnaars, zoals vorig jaar de film Aanmodderfakker, zullen zo niet meer voorkomen.