Filmcomponist James Horner verongelukt

Tweevoudig Oscarwinnaar werd 61 jaar

Filmcomponist James Horner is afgelopen maandag omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Zijn eenmansvliegtuig crashte in de buurt van Santa Barbara, Californië. James Horner was 61 jaar.

Horner werd vooral bekend vanwege zijn samenwerkingen met James Cameron: hij maakte de intense soundtrack van Aliens en tekende ook voor Avatar en Titanic. Voor de laatste film won hij twee Oscars, waaronder één (samen met tekstschrijver Will Jennings) voor het schrijven van Celine Dions wereldberoemde nummer ‘My Heart Will Go On’.

Een andere regisseur met wie hij veel samenwerkte was Jean-Jacques Annaud, voor In the Name of the Rose, Black Gold en The Last Wolf. Ook werkte Horner drie keer samen met Mel Gibson, voor Braveheart, The Man Without a Face en Apocalypto. Andere bekende soundtracks van zijn hand zijn die van Apollo 13, Field of Dreams, Glory, Star Trek II: the Wrath of Khan en A Beautiful Mind. De soundtracks van James Horner zijn vaak bombastisch van toon, met grote orkesten en veel gebruik van strijkers en fluit . 

Naast deze epische soundtracks werkte hij ook veelvuldig in het familiegenre. Hij was de vaste man voor de films van Joe Johnston (Jumanji, The Rocketeer en The Pagemaster), en werkte ook veel voor Amblin Entertainment, de productiemaatschappij van Steven Spielberg, die zich specialiseert in familievermaak. Voor Amblin maakte hij onder andere de muziek van Platvoet en zijn vriendjes,  Casper en The Mask of Zorro. De laatste soundtracks van zijn hand die we nog zullen kunnen horen zijn die van boksdrama Southpaw, en het waargebeurde drama The 33, over de mijnwerkersramp in Chili.