Emmy's: Game of Thrones grote winnaar

Veep beste komedie

Zondagavond zijn in Los Angeles de Primetime Emmy Awards uitgereikt, de belangrijkste prijzen voor televisiemakers. Game of Thrones werd de grote winnaar. De fantasyserie, met onder andere Carice van Houten en Michiel Huisman, won de prijs voor beste dramaserie, beste mannelijke bijrol, de regie en scenario.

De opmerkelijkste onderscheiding was weggelegd voor Viola Davis, die als eerste zwarte actrice een Emmy won in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol in een dramareeks. Ze kreeg de prijs voor haar rol in de ABC-reeks How to Get Away with Murder.

De Emmy voor beste mannelijke hoofdrol in een dramareeks ging naar Jon Hamm voor zijn rol in Mad Men. Hamm was al zestien keer eerder genomineerd, waarvan vier keer voor Mad Men.

In de categorie komedie ging Veep, over vicepresident en ex-senator Selina Meyer, er met de belangrijkste prijzen vandoor. De serie ging niet enkel met het beeldje voor beste comedyreeks aan de haal, maar won ook nog eens de Emmy voor beste vrouwelijke hoofdrol ( Julia Louis-Dreyfus), beste acteur in een bijrol (Tony Hale) en beste scenario.

Jeffrey Tambor won de Emmy voor beste acteur in een comedyserie voor zijn rol in Transparent. Tambor kreeg de prijs voor zijn rol als de transseksuele Maura Pfefferman, een vader die ervoor kiest als vrouw door het leven te gaan. Hij droeg de prijs op aan de transgendergemeenschap. Transparent wordt in de Verenigde Staten uitgezonden door webwinkel Amazon. In Nederland is de serie uitgezonden door de VPRO.


Seriecolumnist De comakijker blikte in deze column van afgelopen vrijdag vooruit op de uitreiking van de Emmy's.