Disneyfiguren mogen niet meer roken

En ander nieuws uit de Disneystal

Veel Disney-nieuws deze week. We zetten de interessantste berichten op een rij: Star Wars VIII heeft een regisseur, er is nu al kritiek op Tim Burtons Dumbo, Frozen krijgt een vervolg en Disney-figuren mogen niet meer roken.

Terwijl Star Wars Episode VII: The Force Awakens  pas op 18 december 2015 uitkomt zijn vandaag de releasedatum en de regisseur van het volgende deel, Star Wars Episode VIII, bekendgemaakt. Rian Johnson (Looper, Brick) zal de film gaan regisseren en op 26 mei 2017, exact veertig jaar na de première van de eerste Star Wars-film, zal Star Wars Episode VIII in Amerika uitkomen. De  Nederlandse release zal ook rond die tijd zijn.

Disney voert een rookverbod in voor personages uit hun kinderfilms. Dit lijkt misschien een overbodige beslissing, maar kinderen zagen onder anderen de personages Pinokkio en Absalom uit Alice in Wonderland (ook in de live-action- versie van Burton) roken. Een uitzondering wordt gemaakt voor personages bij wie het gebrek aan roken een afbreuk doet aan de authenticiteit van het verhaal, deze personages mogen nog een pijp of sigaret vasthouden.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Tim Burton een live-action-versie van Dumbo gaat regisseren. Dit zorgde voor een reactie van dierenrechtenorganisatie PETA, die graag een verandering ziet in het originele verhaal. Het einde – Dumbo blijft bij het circus – zou niet passen in deze tijd en volgens PETA zou niet gevangenschap, maar vrijheid van olifanten gepromoot moeten worden.  Disneyverhalen zijn al vaker aangepast om controverse te voorkomen, dus is het afwachten of scriptschrijver Ethan Kruger (Transformers ) hier gehoor aan zal geven. Disney heeft nog niet gereageerd.

Na het grote succes van de animatiefilm Frozen kondigt Disney aan met een vervolg te komen. Jennifer Lee en Chris Buck gaan de film wederom regisseren en in samenwerking met Peter Del Vecho zijn ze al druk bezig aan het script. Een van de mensen die het vervolg bekendmaakte was Josh Gad, die de stem van sneeuwpop Olaf insprak. We kunnen ervan uitgaan dat het vervolg om dezelfde personages zal draaien. Het is nog onbekend wanneer de film wordt verwacht.

Regisseur John Lasseter van Toy Story 4 gaat de regie delen met nieuwkomer Josh Cooley. Cooley was stagiair bij Cars en Inside Out en maakt hiermee zijn regiedebuut. Over het verhaal van het vierde deel is nog niet veel duidelijk, behalve dat de film om de bekende hoofdpersonages Woody en Buzz Lightyear zal draaien. De film wordt verwacht in 2017.