De Spider-Man-kwestie

Achtergrond: Ontrafeling van het Spider-web

Sandy Seifert ,

Er waren al speculaties over de samenwerking tussen Sony en Marvel door de mailuitwisseling tussen beide partijen, die door de Sonyhack aan het daglicht kwamen. De afgelopen dagen stond het web vol met het nieuws dat Sony inderdaad de samenwerking met Marvel aangaat en dat de populaire superheld Spider-Man naast zijn Marvel-maten zal strijden tegen het kwaad. Dus Spider-Man is weer herenigd met zijn superheldenfamilie. Maar waarom was Spider-Man in eerste instantie eigenlijk van Sony en vanwaar de deal met Marvel?

Kort: Geschiedenis Marvel
In 1939 richtte Martin Goodman het Amerikaanse bedrijf Timely Publications op. vanaf 1961 werd het bedrijf omgedoopt tot Marvel Comics. Marvel wilde het superheldengenre weer nieuw leven inblazen en in datzelfde jaar werd de eerste Fantastic Four-strip uitgebracht. Bekende striphelden van Marvel zijn onder andere Spider-Man, Wolverine, Iron Man, The Hulk en Captain America. Marvel werd bekend door zijn ‘ antihelden’, waarbij de focus lag op de persoonlijkheid en de gebreken van de helden.

Spider-Man wordt Sony-Man
In 1985 zette Marvel de filmrechten voor zijn superhelden in de verkoop. In die tijd waren de superheldenfilms niet erg populair. Hollywood leek superheldenmoe na de Supermanfilms die van 1979 tot 1983 werden uitgebracht. Er waren dus weinig afnemers en de rechten voor Spider-man werden uiteindelijk door de kleine studio Cannon Films gekocht. Cannon Films was een maatschappij die vooral B-actiefilms uitbracht zoals Missing in Action met Chuck Norris. Cannon Films ging echter failliet waardoor er onder hun naam nooit een Spider-Manfilm is gemaakt. Vervolgens slingerden de rechten voor de superheld van eigenaar naar eigenaar en in 1999 wist Marvel eindelijk de rechten terug te krijgen. In dat zelfde jaar verkocht Marvel de rechten aan Sony en in 2002 verscheen Spider-Man dan eindelijk, uitgebracht door Sony’s Columbia Pictures, op het grote scherm. In het openingsweekend bracht de film 114 miljoen dollar op. Marvel volgde in 2008 met de superheldenfilm Iron Man. In 2009 kocht Disney Marvel voor 4,42 miljard dollar en inmiddels heeft Disney de superheldenfilm weer succesvol gemaakt. Maar de rechten op Spider-Man hadden ze tot dusver nog niet.



Vanwaar de samenwerking met Marvel?
Deze week was dan toch de kogel door de kerk. Het moest ook wel. Spider-Man was lange tijd het commerciële kroonjuweel van Sony. Er werd verwacht dat The Amazing Spider-Man II ook een absolute knaller zou worden voor Sony. Het bedrijf had een enorme marketingcampagne opgezet waarin al twee spinoffs voor 2016 werden beloofd. Maar toen de film in de zomer van 2014 in de bioscopen werd vertoond, moest de film het onderspit delven. De films X-men: Days of Future Past van Fox en Captain America: The Winter Soldier en Guardians of the Galaxy van Marvel haalden hogere resultaten aan de boxoffice en kregen meer waardering. De vette jaren voor Sony en Spider-Man waren duidelijk voorbij. De releasedatum voor The Amazing Spider- Man III werd geannuleerd en schrijver/producent Roberto Orci stapte uit het project.  Sony moest na deze teleurstellende cijfers nadenken hoe ze Spider-Man nog representatief konden houden.

Uiteindelijk besloot Sony de samenwerking met Marvel aan te gaan. Uit de mails die gelekt waren tijdens de Sonyhack blijkt dat Marvel al sinds oktober 2014 al bezig was Spider-Man los te peuteren uit het web van Sony. De penibele positie van Sony en het verlangen van Marvel om iets te mogen doen met Spider-Man heeft er voor gezorgd dat Marvel eindelijk toegang heeft tot een van zijn meest populaire striphelden. De deal houdt in dat Spider-Man nog voor 2017 zal verschijnen in een film uit het  Marvel Cinematic Universe. The Wall Street Journal bevestigt dat dit in de film Captain America: Civil War zal gebeuren.  Vervolgens zal Spider-Man een eigen film krijgen in 2017.

En nu?
Er wordt nu gespeculeerd over de vormgeving van de nieuwe identiteit van Spider-Man. Andrew Garfield, de meest recente Spider-Man, heeft het toneel verlaten en er zou nu gezocht worden naar een jongere acteur, zodat Spider-Man weer een frisse start kan maken. Twee namen die op het internet verschijnen zijn Dylan O’Brien (The Maze Runner) en Logan Lerman (Fury). Op de blog io9 is er een gesprek gaande over de ethniciteit van Spiderman. En dan blijven er nog genoeg vragen over waaronder: Hoeveel creative controle heeft Sony uiteindelijk nog? En betekent de deal met Marvel dat Sony ook delen van Marvel Cinematic Universe mag gebruiken?  Al met al is er weer genoeg om over na te denken en zijn de mogelijkheden weer eindeloos.