Coen Brothers juryvoorzitters Cannes

Broers staan symbool voor gebroeders Lumière

Joel en Ethan Coen, het Oscarwinnende regisseursduo bekend van onder andere Fargo, No Country for Old Men en The Big Lebowski, zijn dit jaar voorzitters van de jury tijdens Cannes. Dit maakte het festival vandaag bekend. Het is 120 jaar geleden dat de gebroeders Lumière hun cinematograaf op de markt brachten en het festival heeft de Coenbrothers gevraagd om hier het symbool voor te zijn.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het voorzitterschap wordt gedeeld door twee mensen, en ook de eerste keer voor Joel en Ethan dat zij de rol van voorzitter vervullen.

De Broers wonnen in Cannes vier prijzen. In 1991 kregen ze een Gouden Palm voor de regie van Barton Fink. Later kregen ze een Best Director Award voor Fargo en voor The Man Who Wasn't There. Twee jaar geleden wonnen ze tijdens Cannes de Grote Juryprijs voor Inside Llewyn Davis.

Joel en Ethan zullen Jane Campion (The Piano, Top of the Lake) opvolgen. Campion is de eerste vrouwelijke filmmaker in de geschiedenis die een Gouden Palm kreeg voor haar film The Piano in 1993. Deze film kreeg in hetzelfde jaar ook drie Oscars.

Cannes zal dit jaar plaatsvinden van 13 tot 25 mei.