Christopher Lee overleden

Acteur werd 93 jaar

Acteur Christopher Lee is overleden op 93-jarige leeftijd. Lee overleed afgelopen zondag in het Westminster Hospital in Londen. De acteur, met meer dan 250 verschillende rollen op zijn naam, bleef tot op hoge leeftijd werken. Hij won onder andere een ere-Bafta en een Bram Stoker Award.

De iconische acteur begon zijn carrière bij Hammer studios, als Frankensteins monster in The Curse of Frankenstein, maar zijn doorbraakrol was als Dracula in de gelijknamige Hammer-film uit 1958. Hij speelde Dracula nog zes keer voor Hammer, en ook in de rest van zijn leven speelde hij nog in veel grote horrorfilms, waaronder The Wicker Man (1973).



Lee speelde vooral schurkenrollen met een charismatische inborst, mede vanwege zijn karakteristieke hoofd en diepe stem. Zo speelde hij Bond-schurk Scaramanga in The Man With the Golden Gun, Count Dooku in Star Wars Episode III: Revenge of the Sith en Saruman in The Lord of the Rings-trilogie. In de jaren 80 speelde Christopher Lee vooral in B-films, maar eind jaren 90 kreeg zijn carrière een doorstart door een nieuwe generatie filmmakers die opgroeide met zijn films, onder wie Peter Jackson en Tim Burton: 'Een echte legende, van wie ik blij ben geweest hem een vriend te kunnen noemen'.