Chantal Akerman overleden

Belgische regisseur van Jeanne Dielman werd 65 jaar

Op 65-jarige leeftijd is vandaag de Belgische regisseur Chantal Akerman overleden. De cineaste werd vooral bekend door haar experimentele en feministische oeuvre, en geldt als één van de (artistiek) succesvolste Belgische regisseurs in het buitenland. Volgens de Franse krant Le Monde gaat het om zelfmoord.

Het hoogtepunt van Akermans oeuvre is Jeanne Dielman, 23 Quai du Commece, 1080 Bruxelles, waarin we in 200 minuten de dagelijkse beslommeringen volgen van een huisvrouw, waaronder klusjes als het schillen van de aardappels en het draaien van de was. De film bevat een feministische boodschap, waarin de seksuele belevenissen van Jeanne slechts een onderdeel zijn van haar routine.

De vaak trage vormexperimenten van Chantal Akerman zijn niet meteen toegankelijk, maar worden desalniettemin geroemd door kunst- en filmcritici en feministen. Twee van de vier Belgische films in de gerenommeerde lijst voor kunstfilms They Shoot Pictures Don’t They zijn van de hand van Akerman (naast Jeanne Dielman is ook D'est opgenomen). Jeanne Dielman werd door Village Voice-recensent [naam] uitgeroepen tot één van de twintig beste films van de twintigste eeuw.

Andere belangrijke titels van Akerman zijn News from Home, Je, tu, il, elle, Hotel Monterey en Les Rendez-vous d'Anna. Ook maakte ze in de jaren negentig een commerciële film met Julliette Binoche en William Hurt: Un divan à New York. Haar nieuwste film, No Home Movie, zou vandaag z’n Amerikaanse première beleven op het New York Film Festival. De film beleefde zijn debuut op Locarno, waar deze slecht ontvangen werd. Volgens vrienden zou Akerman aangedaan zijn door de hevige kritieken.