Black wint Publieksprijs Film Fest Gent

Nieuwe film Adil El Arbi en Bilall Fallah verslaat Carol

Black van Belgische filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah heeft de publieksprijs gewonnen op het filmfestival van Gent. Black gaat over de verboden liefde tussen het vrouwelijke ganglid Mawela en een jongen uit een rivaliserende gang, Marwan genaamd.

De jonge regisseurs El Arbi en Fallah lieten met Black internationaal gerenommeerde competitiefilms als The Assassin van Hou Hsiao-hsien, The Lobster van Yorgos Lanthimos en Carol van Todd Haynes achter zich. Met hun vorige film Image wonnen El Arbi en Fallah eerder dit jaar ook al de publieksprijs op het Vlaamse Film Festival in Utrecht.

Naast de algemene Publieksprijs werd door televisiezender Canvas ook een publieksprijs bekend gemaakt, waar een kleinere selectie aan mee deed. Deze werd gewonnen door Carol, een drama over een affaire tussen twee vrouwen in de bekrompen jaren '50. Carol zal, vanwege deze prijs, later uitgezonden worden door Canvas. Eerder tijdens het festival werd aangekondigd dat de Grand Prix van de jury ging naar Ixcanul van Jayro Bustamante.

Op het festival werden zaterdag ook de World Soundtrack Awards uitgerijkt, voor de 15e keer dit jaar. Michael Giacchino (die dit jaar de muziek maakte voor Jurassic World, Inside Out, Project T en Jupiter Ascending ) won de prijs voor Componist van het jaar. De Beste Soundtrack werd gewonnen door Birdman, die een unieke, percussie-georiënteerde soundtrack heeft van Antonio Sanchez. Sanchez won ook de prijs voor Ontdekking van het jaar. De Lifetime Achievement Award ging naar Patrick Doyle, onder andere bekend van zijn soundtracks voor zijn soundtracks voor Hamlet, Thor, Donnie Brasco en Brave.