Birdman wint belangrijkste Oscars

Prijzen voor de beste film en regie

Birdman heeft bij de 87ste Oscar-uitreiking de twee belangrijkste prijzen gewonnen: die voor beste regie en beste film. De film van de Mexicaanse regisseur Alejandro G. Iñárritu werd ook onderscheiden voor het scenario en het camerawerk.

Regisseur Alejandro G. Iñárritu vertelde tijdens de persconferentie in Venetie, waar Birdman in wereldpremiere ging, dat hij de film vooral wilde maken om plezier op de set te hebben. 'Ik heb een paar hele zware films gemaakt: Babel, 21 Grams... Ik wilde gewoon weer eens lachen.'

De Oscar voor beste acteur ging naar de Brit Eddie Redmayne voor zijn vertolking van Stephen Hawking in The Theory of Everything. Julianne Moore werd gekozen tot beste actrice. Zij speelt een vrouw die aan alzheimer lijdt in Still Alice. Moore was vier keer eerder genomineerd voor een Oscar, dit is haar eerste winst.

De prijzen voor beste bijrollen gingen naar J.K. Simmons voor Whiplash en Patricia Arquette voor Boyhood. Voorafgaand aan de uitreiking werd gedacht dat Boyhood meer prijzen zou winnen; de film was in totaal 6 keer genomineerd.

Big Hero 6 werd gekozen als beste animatiefilm en Citizenfour kreeg de prijs voor beste documentaire. De Poolse film Ida won de Oscar voor beste niet-engelstalige film.

Eerder deze week voorspelde VPRO Cinema's Gerhard Busch de winnaars in de belangrijkste categorieen. Hij had ze bijna allemaal goed, behalve Ida...