Binnenkort op dvd: april

White God, Coming Home, Whiplash en meer

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases van april.

4 april:

The Salt of the Earth (Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado)
Fraai vormgegeven documentaire over Braziliaanse sociaal fotograaf Sebastião Salgado, die wereldberoemd werd met omvangrijke projecten als Workers en Migrations. In de documentaire zien we Salgado, die zelf alleen in zwart-wit fotografeerde, afwisselend in kleur en zwart-wit. In kleur wanneer hij voor zijn nieuwste fotoproject Genesis de wereld over reist en wordt gefilmd door zoon Juliano. In zwart-wit wanneer hij tegen Wenders vertelt over zijn eerdere werk, waarin vooral het menselijk lijden centraal staat. Salgado kon die ellende op zeker moment niet langer aanzien en zocht troost in de natuur. Voor Genesis fotografeerde hij louter ongerepte natuur.
Sterren: ****

7 april:

Il Capitale Umano (Paolo Virzì)
Il capitale umano - de titel verwijst naar een juridische term waarmee de contante waarde van een mensenleven wordt aangeduid - is een stijlvolle verfilming van Human Capital, een familiedrama van de Amerikaanse schrijver Stephen Amidon. De Italiaanse regisseur Paolo Virzì verplaatste de handeling naar Noord-Italië en goot het in een interessante structuur: in drie naar de hoofdrolspelers vernoemde hoofdstukken wordt beetje bij beetje duidelijk wat hun aandeel was in een dodelijk ongeluk. Bekroond met de Premi David di Donatello voor beste film, die voorbestemd leek voor Paolo Sorrentino's met een Oscar bekroonde La grande bellezza.
Sterren : ***

9 april:

In order of disappearance (Hans Petter Moland)
Het is flauw om elk onderkoelde misdaaddrama dat zich afspeelt in de sneeuw te vergelijken met Fargo , en elke film waarin gangsters komische onzingesprekjes voeren met Pulp Fiction , maar de inspiratiebronnen van deze Noorse wraakvertelling zijn wel erg evident . Het maakt In Order of Disappearance een tikje belegen, al blijft de vakkundig gemaakte film best amuseren. Skarsgård speelt een zwijgzame sneeuwruimer die zich ontpopt tot killer nadat zijn zoon wordt vermoord door criminelen. Prima acteurs, af en toe een spitsvondige dialoog en heel veel bloedspetters in de sneeuw.
Sterren: ***

16 april:

White God (Kornél Mundruczó)
Nadat de vader van de dertienjarige eenzaat Lili haar bastaardhond Hagen op straat heeft gezet, sluit het beest zich aan bij een groep radicale zwerfhonden. Samen bereiden de beesten een opstand tegen alle baasjes voor; hun wraak zal genadeloos zijn. Lili is de enige die deze oorlog kan stoppen, in een bombastische, apocalyptische en meeslepende fabel; een curieuze combinatie van een (inktzwarte) familiefilm, politieke allegorie en pure horror. In Cannes bekroond met de Un Certain Regard-prijs en de Palm Dog, voor de beste acteerprestatie van een hond.
Sterren : ****

21 april:

Coming Home (Zhang Yimou)
Klassiek melodrama dat zich gedeeltelijk afspeelt ten tijde van de Chinese Culturele Revolutie (1966-1976), de periode waarin regisseur Zhang (Raise the Red Lantern) zelf drie jaar als boer en zeven jaar als fabrieksarbeider werkte. De plot is even simpel als ontroerend: een professor keert terug na jarenlange gevangenschap in een 'heropvoedingskamp', maar zijn aan amnesie lijdende vrouw herkent hem niet meer. Wanhopig gaat hij op zoek naar manieren om haar geheugen terug te laten keren. Een prachtig monument voor de liefde.
Sterren: ****

22 april:

Whiplash (Damien Chazelle)
Voortreffelijke muziekfilm waarin jonge, ambitieuze jazzdrummer (Teller) het opneemt tegen zijn veeleisende en meedogenloze docent (een heerlijk intimiderende Simmons). Er zit geen valse noot in deze spannende en aangrijpende film van de jonge regisseur Chazelle, die de muziekwereld voorstelt als een sportarena waarin alleen de meest fanatieken overleven. Maar waar in sportfilms de climax vaak over the top en ongeloofwaardig is, overtuigt Whiplash van begin tot het lang uitgesponnen, emotioneel verpletterende einde.
Sterren: *****
Extra’s: audiocommentaar van Damien Chazelle + een avond op het Toronto internationale filmfestival met Chazelle, Miles Teller en J.K. Simmons.

23 april:

The Salvation (Kristian Levring)
In deze Deense western is Mads Mikkelsen boer Jon, die na jaren ploegen in Amerika eindelijk zijn vrouw en zoon kan laten overkomen. Maar al in de koets richting boerderij gaat het mis. In een prachtige, van spanning druipende scène vergrijpt een boef zich aan Jons vrouw. Wanneer oud-soldaat Jon vervolgens wraak neemt, krijgt hij de broer van de boef, een nog veel grotere schurk, achter zich aan. Met liefde voor het genre gemaakte ode aan de western voegt zelf niets toe. Op het prachtige, granieten gezicht van Mikkelsen na.
Sterren: ***

28 april:

Onder het hart (Nicole van Kilsdonk)
Even lijkt Onder het hart een luchtig drama dat puur op de charmante personages, gevatte dialogen en levensechte situatietjes durft te leunen. Best uniek: een intelligente Nederlandse romcom die niet doorslaat in lolligheid. Van Kooten speelt een biologe die valt voor een gescheiden vader van twee dochters (De Graeve); Lammers is haar broer, Visschedijk zijn ex. Vier goede acteurs, wat misverstandjes, een lach en een traan: fijn recept. Helaas eindigt de sprankelende film na een bloedserieuze wending echter alsnog als schaamteloze tranentrekker. Zonde.
Sterren: ***